« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
MOŠ' MISLIT'

NSA se kaje zbog prisluškivanja Amerikanaca?

Nakon novih optužbi zbog prisluškivanja građana SAD-a, šef obavještajne agencije NSA govorio je o načinu rada, ali je priznao i greške

Ah, kvragu, uhvatili su nas ... Nećemo više, časna pionirska :)
Ah, kvragu, uhvatili su nas ... Nećemo više, časna pionirska :) (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Barack Obama

,

prisluškivanje i praćenje

,

NSA

Bila je to prilično iskrena izjava za jednog šefa obavještajne službe. Predsjednik američke Nacionalne sigurnosne agencije NSA John DeLong, poznat po držanju distance u odnosu na američku javnost, zvučao je pomalo skrušeno tijekom telefonske konferencije za tisak koja je organizirana za američke novinare.

"Ne postoji svjesno kršenje američkih zakona" a njegovi suradnici ne rade svoj posao "sa zlom namjerom" niti pokušavaju "svjesno zaobići" američke zakone, rekao je DeLong. "Nitko u NSA ne smatra kako je dobro raditi greške", dodao je na kraju.

"U NSA su na snazi stroga interna pravila prema kojima se mora izbjeći prikupljanje podataka o američkim građanima. Ukoliko se to i dogodi, podaci se moraju izbrisati", tvrdi direktor ove agencije. DeLong kaže kako njegovi suradnici prosječno ispitaju 20 milijuna podataka o američkim građanima - i to mjesečno.

Intervju šefa agencije NSA uslijedio je nakon članka u listu Washington Post. Ugledni list je prenio kako NSA dugi niz godina prisluškuje i američke građane i institucije ove zemlje. Takve aktivnosti su zabranjene što zakonima, što posebnim uredbama američkog predsjednika.

Usprkos tomu, NSA je na tisuće puta prekršila odredbe o zaštiti podataka ili je djelovala izvan okvira koji su joj određeni zakonima. Autori članka se pozivaju na materijal koji su dobili od odbjeglog suradnika agencije, Edwarda Snowdena, koji je nedavno u Rusiji dobio azil.Masovno kršenje prava američkih građana

Merkel traži IT-ofenzivu za Evropu

Bijela kuća je članak u Washington Postu uzela kao povod da podsjeti na najavljenu inicijativu predsjednika Baracka Obame za više transparentnosti i kontrole rada obavještajnih agencija. Obamin cilj ostaje "postizanje ravnoteže između zaštite nacionalne sigurnosti i zaštite privatne sfere građana".

S obzirom na otkrića koja se tiču špijunskih aktivnosti SAD-a i Velike Britanije, njemačka kancelarka Angela Merkel zahtjeva novu inicijativu EU-a na IT-planu. Europljani moraju na informatičkom planu postati neovisniji od SAD-a i Kine, smatra ona.

"Ukoliko se i ubuduće podaci preko interneta budu širili koristeći isključivo američke ili kineske proizvode, onda će biti sve teže odgovoriti na zahtjeve europskih zakona o zaštiti podataka", smatra kancelarka Angele Merkel

.

Piše: Azer Slanjankić/DW
18.08.2013. 12:07:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh