« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
EDEN

NP Sjeverni Velebit priznat kao Europska destinacija izvrsnosti

Još jedno priznanje hrvatskim prirodnim ljepotama donosi mogućnost zaštite i napretka

(Zoran Erceg/GSS/Cropix)
Više o

Sjeverni Velebit

,

European destination of excellence

,

EDEN

Nacionalni park Sjeverni Velebit u Bruxellesu je 8. listopada primio priznanje za Europsku destinaciju izvrsnosti - EDEN (European destination of excellence), a u povodu toga važna priznanja za razvoj hrvatskog turizma danas su na novinskoj konferenciji govorile direktorica senjske Turističke zajednice Marijana Biondić i stručna savjetnica za promociju Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić.

Nagradu je 22 europskim turističkim odredištima i zaštićenim područjima uručio europski povjerenik za regionalnu politiku Pawel Samecki na svečanosti 8. listopada u Square Brussels Meeting Centru, rečeno je na konferenciji za novinare.

Izbor za europska odredišta izvrsnosti počeo je 2005. kao pokusni projekt u zemljama članicama EU-a. Hrvatska je mogla sudjelovati, ali bez prava na novčanu potporu 2006./2007. kad je Sveti Martin na Muri proglašen turističkim odredištem izvrsnosti na ruralnom području. U tome izboru s temom nematerijalna kulturna baština 2007./2008. priznanje je dobio Đurđevac za manifestaciju 'Picokijada'.

U Hrvatskoj projekt EDEN provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica po akcijskom planu potvrđenu od Europske komisije. Nacionalni park Sjeverni Velebit pobjednik je trećega hrvatskog izbora za europsko odredište izvrsnosti jer je tema ove godine bila "Turizam i zaštićena područja", istaknula je Biondić.

Ove godine dodjela nagrada i priznanja, ali i godišnji sastanak EDEN-ove mreže odredišta organiziran je u sklopu obilježavanja Europskog dana turizma i Europskoga turističkog foruma u Bruxellesu od 7. do 9. listopada. Predstavljen je Nacionalni park Sjeverni Velebit, grad Senj i čitava Hrvatska. Predstavnici HTZ-a, senjske turističke zajednice i toga nacionalnog parka sudjelovali su na radionicama koje bi nam, istaknuto je, trebale pomoći u brendiranju i promicanju EDEN-ovih odredišta, ali i razvoju pokazatelja koji će odredišnim poslovodstvima pomoći da prate održivost razvoja turizma.

Nacionalni Park Sjeverni Velebit potpisao je i Bruxellesku deklaraciju "Europska mreža destinacija izvrsnosti za održivi turizam". Tako se obvezao na razmjenu podataka i iskustava na web portalu Europske komisije, na sudjelovanje na godišnjim radionicama te na provedbu akcija i zaključaka mreže, stalnu izmjenu informacija i znanja vezanih uz turističke razvojne programe održiva razvoju, ali i na primjenu dobre prakse ostalih odredišta.

U opisu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u "The Parliament Magazine" spominju se, među ostalim", planine s očaravajućim šumama koje se prostiru do obalnog područja između srednje Europe i mediteranskih područja, sa specifičnom mikroklimom, bogatstvom živog svijeta, izvanrednim prirodnim ljepotama, netaknutom divljinom...". (hina/metro-portal)

15.10.2009. 16:11:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh