« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
PUTNIČKI TERMINAL

Novu zračnu luku gradi IGH

Na natječaju za obnovu zračne luke Pleso čiji terminal je u derutnom stanju pobijedio je IGH

Fotografija vijesti
Više o

Pleso

,

IGH

,

Zračna luka Zagreb

,

izgradnja terminala

Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) te arhitekti Neidhardt i Kincl pobjednici su međunarodnog, pozivnog, urbanističko-arhitektonskog natječaja za novi putnički terminal Zračne luke Zagreb, rekao je danas nakon otvaranja koverti s šifriranim radovima predsjednik ocjenjivačkog i predstavnik Vlade RH Jerko Rošin u Hrvatskom muzeju arhitekture.

Na urbanističko-arhitektonski natječaj pristiglo je 17 radova arhitekata iz Hrvatske, Japana, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Austrije te Francuske, a odluku o najboljim radovima donio je međunarodni ocjenjivački sud. Nagrađeni rad dobit će i 50.000 eura.

Naglasivši da su članovi ocjenjivačkog suda napravili vrlo temeljitu analizu svakog rada, Rošin je izrazio zadovoljstvo što su se na natječaj javili svjetski poznati arhitekti, kao što su britanski arhitekti Norman Foster i Zaha Hadid.

Direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković kazao je da bi novi putnički terminal mogao koštati između 280 do 300 milijuna eura, a trebao bi biti gotov do kraja 2011. godine. Dodao je da bi se kroz taj projekt Zagreb trebao pozicionirati kao ulaz u jugoistočnu Europu.

Govoreći o nagrađenom projektu, Matković je ocijenio da je to rješenje u prometnom, simboličkom i arhitektonskom smislu bilo za nijansu bolje od drugih radova.

Na upit hoće li biti javne rasprave o radovima, Rošin je kazao da ona slijedi samo u onim segmentima u kojima je Zakon obvezuje. Dodao je da će radovi biti prezentirani javnosti, što onda otvara mogućnost da se oni i komentiraju.

Napominjući da su vlasnici Zračne luke Zagreb s 50 posto Republika Hrvatska, Grad Zagreb s 35 posto, a Velika Gorica i Zagrebačka županija s pet posto, Matković je rekao da će shodno tom vlasništvu, on kao glavni direktor koji ima mandat za provedbu tog projekta, voditi taj proces dalje. (hina/metro-portal)

01.10.2008. 15:55:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh