« Film
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Novo u zagrebačkim kinima - 28. siječnja

Ovoga tjedna u kinima ima za svakoga ponešto - od romantične komedije preko znanstvene fantastike do horora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Screenshot)
Više o

Movieplex

,

Cinestar Zagreb

,

zagreb-info

,

novo u kinima

,

film knjiga iskupljenja

,

film Previše je složeno

,

film Paranormalno

,

traileri

Odlučite li ovaj tjedan otići u kino, preporučamo vam romantičnu zavrzlamu u vidu ljubavnog trokuta "Previše je složeno", zatim inteligentnu analizu ljudske otuđenosti i paranoje "Mjesec" i na kraju poslasticu za ljubitelje horora "Paranormalno".

Previše je složeno

Jane Adler (Meryl Streep) je majka troje odrasle djece, vlasnica uspješne pekarnice/restorana u Santa Barbari. Deset godina nakon razvoda još uvijek ima prijateljski odnos sa svojim bivšim suprugom, odvjetnikom Jakeom (Alec Baldwin). Međutim, kada Jane i Jake zbog proslave diplome njihovog sina otputuju izvan grada, situacija postaje složena.

Nedužni zajednički obrok vodi do nekoliko boca vina, što dovede do večeri ispunjene smijehom i sjećanjima na njihov 19-godišnji brak...i na koncu do impulzivne afere. S obzirom na to da je Jake oženjen puno mlađom Agness (Lake Bell), Jane je sada, koliko god to zvučalo nevjerojatno, druga žena.

U cijelu zbrku uplest će se i arhitekt Adam (Steve Martin) arhitekt koji radi na renoviranju Janeine kuhinje i koji se zaljubi u Jane te shvati da se nalazi u poprilično čudnom ljubavnom trokutu. Što i kako dalje, pitanje je sad!

Film je režirala Nancy Meyers („Praznik"), no, kritike su ipak bile osrednje. Tu i tamo se našla koja pohvala - naime mnogi se slažu da je glumačka postava bolja oda samog filma koji na kraju i nema baš tako složenu priču. "Previše je složeno" prikazuje se u Cinestaru od četvrtka, 28. siječnja.

Čovjek i GERTY

Sam Bell (Sam Rockwell) ima još dva tjedna do kraja trogodišnjeg ugovora kojeg je potpisao s tvrtkom Lunar Industries. Tijekom te tri godine, Samov posao bio je skupljanje i slanje Heliuma-3 na Zemlju. Budući da nema direktnu komunikaciju sa Zemljom, osim poruka njegove vlastite žene koje s vremena na vrijeme stignu, Samov jedini prijatelj je GERTY, inteligentni kompjuter čija je funkcija brinuti se za njegove dnevne potrebe. Uz gotovo nikakav ljudski kontakt, Sam počinje vjerovati da je tri godine izolacije od ostatka civilizacije previše i uvjeren je da je počeo halucinirati. Sve što želi je vratiti se na Zemlju kako bi uživao sa svojom ženom i trogodišnjom kćerkom koja se rodila netom prije njegova odlaska na Mjesec. Međutim, dva tjedna prije isteka ugovora, Sam doživi nesreću kod jednog od strojeva koji skupljaju Helium-3, a nakon što se probudi otkriva zastrašujuću tajnu koja ga natjera da preispita svoj razum, vlastiti identitet, kompaniju u kojoj radi pa čak i kompjuter GERTY...

Duncan Jones, na početku poznat samo kao sin legendarnog Davida Bowieja, korak po korak stječe status kvalitetnog filmaša. Njegov film „Mjesec" već je osvojio nekoliko nagrada među kojima je i ona za najbolji britanski nezavisni film. Kritika je oduševljena, naročito zato što se radi o rijetkom ZF filmu koji na ozbiljan način opisuje problematiku otuđenosti, paranoje i usamljenosti istovremeno poštujući inteligenciju i pažnju odraslog gledateljstva (sjetite se samo Transformersa). Efekti su pali u drugi plan, a gluma i priča dobili na važnosti. Usto, sličnosti s „2001: Odisejom u svemiru", naročito u vidu GERTYJA, inteligentnog računala, samo doprinose kvaliteti filma. Inače, GERTYJA tumači Kevin Spacey. Film pogledajte u Cinestaru od 28. siječnja.

Nesanica koju uzrokuje nepoznata sila

Mladi par ne može mirno spavati jer nepoznata sila opsjeda njihovu kuću - to je sažetak filma "Paranormalno".

Katie i njezin dečko Micah žive zajedno već tri godine i najednom ih nešto počinje proganjati dok spavaju. Katie otkriva Micahu da nju, otkad je imala osam godina, nešto opsjeda. Skeptični Micah kupuje kameru kako bi snimio paranormalnu aktivnost u kući tijekom noći. Katie zove Fredrichsa da im pomogne, no on objašnjava da je on samo stručnjak za duhove. Pa ipak, kada osjeti prisutnost Zla, savjetuje paru da nazovu stručnjaka za demone...

"Paranormalno" je nezavisni film koji je navodno snimljen za samo 15.000 dolara, a zaradio je preko 100 milijuna dolara. Svoju premijeru imao je na Screamfest Film Festivalu i Slamdanceu, nakon čega je dobio odlične kritike i zaslužio kino distribuciju u Americi i ostatku svijeta. Kritičari hvale uspješnost u postizanju napetosti bez korištenja specijalnih efekata i dinamične montaže, a realističnost koja podsjeća na onu snimaka dokumentarnog karaktera samo dodatno pospješuje osjećaj jeze i uznemirenosti. Ne radi se slučajno o najkomercijalnijem hororcu svih vremena. Film se prikazuje u Cinestaru od četvrtka, 28. siječnja.

Tko to još nije učinio...

... u Cinestaru i Movieplexu svakako još uvijek stigne pogledati spektakularno filmsko osvježenje, pravu akcijsku avanturu smještenu u budućnosti - „The Book of Eli" ("Knjiga iskupljenja")- koje se odvija u post-apokaliptičnom svijetu u kojemu usamljeni ratnik (oskarovac Denzel Washington) putuje razorenom Amerikom kako bi sačuvao svetu knjigu koja skriva tajnu spasa čovječanstva te bajku o princezi, žabi i poljupcu koja je dobila svoj nastavak u novom Disneyevom crtiću smještenom u New Orleans. ne zaboravimo i priču ("Sve o jednoj djevojci") o Jenny (Carey Mulligan) vrlo bistroj 17-godišnjakinji koja srednju školu koju pohađa prolazi s odličnim uspjehom i intenzivno se priprema za Sveučilište u Oxfordu i koja će upoznati mnogo starijeg Davida (Peter Sarsgaard) s kojim će započeti burnu ljubavnu vezu i shvatiti da se nije samo zaljubila u njega, već i u njegov stil života pa će snovi o pohađanju Oxforda biti brzo zaboravljeni.

27.01.2010. 19:42:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh