« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
PROTIV HLO

Novinari traže promjene u Informativnom programu HTV-a

HTV-ov ogranak HND-a traži da se obezglavljeni program oslobodi politike i korporacijske korupcije

(Saša Midžor Sučić/Cropix)
Više o

HND

,

Hloverka Novak Srzić

,

Elizabeta Gojan

,

Maja Sever

,

Nikola Kristić

,

novinari HTV

,

Josip Popovac

,

Informativni program

Predstavnici HTV-ovog ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) saslušani su danas pred Programskim vijećem HRT-a od kojeg su zatražili da provedu promjene u Informativnom programu HTV-a ocjenjujući da je u tom djelu HTV-a izgubljena vjerodostojnost, zavladao kaos te pala gledanost.

Predsjednik ogranka Nikola Kristić te članovi Maja Sever i Elizabeta Gojan saslušani su u sklopu rasprave o emitiranom programu na prijedlog članice vijeća Sanje Modrić.

''Tražimo promjene u Informativnom programu (IP) HTV-a jer u njemu vlada kaos'', rekao je Kristić, dodavši da je stanjem nezadovoljno 80 posto zaposlenih, ali i gledatelji.

Maja Sever kazala je da sa sadašnjim vodstvom Informativni program nije nezavisan. Ustvrdila je da je politika bila dovesti mlade i neiskusne novinare s kojima se može manipulirati, a da su oni koji "misle svojom glavom i nisu korumpirani stjerani u mišje rupe". Upozorila je da u Informativnom programu nedostaje opreme i da se ne koriste resursi i ljudi koji znaju raditi.

"Naš i vaš zadatak je da se oslobodimo politike i od koorporacijske korupcije te da postanemo neovisni", rekla je Maja Sever vijećnicima, poručivši im da se prime programa jer je program obezglavljen.

Kazala je kako suosjeća s glavnom urednicom IP-a Hloverkom Novak Srzić, no poručila je vijećnicima da moraju imenovati nekog tko će program dovesti u rejting gledanosti.

Elizabeta Gojan ustvrdila je da je IP izgubio sve bitke s konkurencijom pa tako i javna predsjednička sučeljavanja. Nezadovoljna je što su ukinute sve vanjsko političke emisije, osim Paralela koje su dobile plivajući termin.

"Urednici vijesti i dnevnika nemaju vjerodostojnost i postavljaju pitanja poput je li Pyongyang predsjednik Sjeverne Koreje ili je li Pelješac poluotok", kazala je Gojan.

''Uvjerljivost je gledateljima najbitnija pa vas ja pitam kome od urednika vjerujete - vjerujete li Tončici Čeljuski, Siniši Kovačeviću, Zoranu Šprajcu i najvažnije vjerujete li Dijani Čuljak Šelebaj'', upitala je Gojan.

Pravodobna informacija bez okusa, mirisa i boje?

Gojan je nezadovoljna i s nedavnom izjavom privremenog glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca koji je rekao da HTV treba imati pravodobnu informaciju bez okusa, boje i mirisa kako građani zaslužuju. "Ja ne želim raditi takve vijesti, informacija mora biti prepoznatljiva", zaključila je Gojan.

Programsko vijeće ranije je na sjednici primilo na znanje izvješće Popovca koji ih je izvijestio da će se Hloverka Novak Srzić očitovati o postupku njezina razrješenja tjedan dana nakon što se vrati s bolovanja, a potom će mišljenje dati i privremeno ravnateljstvo HRT-a.

Vijeće je sa sedam glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim prihvatilo izvješće o provedbi zaključaka s prošle sjednice uz konstataciju da su izvješće v.d. ravnatelja HRT-a primili na znanje.

No, dio vijećnika ustvrdio je da privremeno ravnateljstvo HRT-a nije izvršilo svoje obveze iz zaključka Programskog vijeća s prošle sjednice na kojoj je od ravnateljstva zatražilo mišljenje o razlozima razrješenja u roku od tri dana, a očitovanje Hloverke Novak Srzić u roku od tjedan dana.

Vijećnik Hašim Bahtijari upitao je Pupovca na temelju kojih je zakonskih propisa ravnateljstvo zaključilo da rok za očitovanje Novak Srzić počinje teći tjedan dana nakon što se vrati s bolovanja.

Popovac je kazao da ravnateljstvo neće donijeti stavove bez druge strane te da je činjenica da je Hloverka na bolovanju pa nije u stanju dati očitovanje.

Sanja Modrić zatražila je, pak, od Popovca da istraži je li Hloverka Novak Srzić intervenirala u program. "Ako smatrate da se Novak Srzić ne može očitovati jer je na bolovanju onda molim da ne intervenira u program, a ja imam informaciju da to radi čitavo vrijeme i da je jučer intervenirala vezano uz emisiju Otvoreno", rekla je Modrić. (hina/metro-portal)

17.12.2009. 13:52:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh