« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KONTROLA MEDIJA

Novinari "Glasa Istre" štrajkaju već treći dan

Radnici "Glasa Istre" treći dan štrajkaju i jutros su se, pošto im je uprava tvrtke jučer zapriječila ulazak u zgradu, ponovno okupili na puskoj rivi ispred zgrade u kojoj je redakcija

Novinari ne odustaju
Novinari ne odustaju (CROPIX)
Više o

štrajk

,

novinari

,

Glas Istre

Glavna sindikalna povjerenica u "Glasu Istre" Maša Jerin izjavila je novinarima da je sindikat jučer Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se traži zabrana isključenja iz rada za radnike u štrajku. "To što radi Albert Faggian je nezakonito", poručila je Jerin.

Pulski odvjetnik Tomislav Divić potvrdio je kako je jučer na temelju članka 282. Zakona o radu u ime sindikata Županijskome sudu u Puli podnio zahtjev kojim se od suda traži da zabrani "isključenje iz rada koje je poslodavac poduzeo protiv radnika u štrajku". Poslodavac im je, naime, zabranio ući u zgradu u kojoj je redakcija.

Zabrana isključenja iz rada, tzv. "lockout" može se provesti tek nakon osmog dana štrajka, i to za polovicu radnika, izjavio je odvjetnik Divić i dodao kako se u tom slučaju poslodavac nije toga držao. Također je rekao kako sud u tom slučaju odluku mora donijeti u roku od četiri dana te da je zato već za sutra u podne najavljeno prvo ročište.

Radnike "Glasa Istre" u štrajku danas je podupro i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, koji je s njima bio ispred zgrade "Glasa Istre". Tom je prigodom novinarima rekao da je taj štrajk očito "početak borbe na hrvatskim prostorima za slobodno novinarstvo i za slobodu riječi i pisanja".

"Medijski prostor u Hrvatskoj je zatrovan od političara i financijskih moćnika koji kontroliraju te prostore. To je veliki problem, a ovo što se događa s ovim radnicima uskoro će se događati i u ostalim medijskim kućama", poručio je Bulić, ističući kako je u tom slučaju riječ o problemu slobode riječi i pisanja.

"Trebalo bi stati na kraj tome da politika vlada medijskim prostorom. To je zapravo problem 'Glasa Istre', ali i osnovni razlog zbog kojega te novine prodaju manji broj primjeraka nego nekada", zaključio je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić. (hina/metro-portal)

09.11.2010. 14:09:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh