« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sloboda medija

Novinar Damir Fintić ne ide u zatvor

Vukovarskog novinara i blogera od zatvora je spasilo Državno odvjetništvo i Vrhovni sud

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

zatvor

,

Državno odvjetništvo

,

Zdenko Duka

,

Vrhovni sud

,

Damir Fintić

,

vukovarac.net

,

Vladimir Štengl

,

Dragica Štengl

Vukovarski novinar i bloger Damir Fintić ipak neće u zatvor zbog klevete bivšega vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla i njegove supruge jer je Vrhovni sud utvrdio da su ga redoviti sudovi nezakonito osudili na zatvorsku kaznu.

Vijeće vrhovnog suda ukinulo je presude Općinskog suda u Iloku i Županijskog suda u Vukovaru, po kojima je Fintić zbog klevete kažnjen novčano, a ukinuto je i rješenje vukovarskog Općinskog suda koji je te kazne, pošto ih Fintić nije platio, zamijenio dvjema kaznama od po 20 dana zatvora. Ti predmeti vraćeni su vukovarskom sudu na ponovno suđenje, objavljeno je danas na internetskim stranicama vrhovnog suda.

Fintić je zbog anonimna komentara jednog od posjetitelja njegova internetskog portala Vukovarac.Net iz 2005. osuđen po starom kaznenom zakonu, po kojem se za klevetu mogla dosuditi novčana kazna ili zatvor do godinu dana.

No, na vrhovnom sudu su ustvrdili da se trebalo suditi u skladu sa zakonskim izmjenama iz 2006., po kojima se za klevetu više ne ide u zatvor jer je propisana samo novčana kazna koja se može zamijeniti radom za opće dobro na slobodi.

Ukidanje zatvorske kazne zbog kršenja kaznenog zakona zatražilo je Državno odvjetništvo posegnuvši za izvanrednim pravnim lijekom - prijedlogom za zaštitu zakonitosti.

Doznavši za odluku Vrhovnog suda, Fintić, koji je na izdržavanje zatvorske kazne trebao otići 27. listopada, izjavio je da je zadovoljan te da su sada stvoreni uvjeti da mu se sudi po zakonu.

Izrazio je i nadu da će se do nove odluke redovitih sudova o njegovoj mogućoj kaznenoj odgovornosti obustaviti rješavanje parnica koje je protiv njega pokrenuo bivši vukovarski gradonačelnik i njegova supruga. Ona je, pak, jučer Vijeću časti Hrvatskoga novinarskog društva uputila dopis u kojemu proziva predsjednika HND-a Zdenka Duku zbog njegovih izjava na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je podupro Fintića.

U dopisu Dragica Štengl ističe i kako anonimni komentar zbog kojeg je tužila Fintića i dalje stoji na portalu Vukovarac.Net.

Fintić objašnjava da od studenoga 2005. on više nije nadležan za ažuriranje, prepravljanje ili uređivanje stranice koja je prešla u američko vlasništvo.

Čelnik novinarske udruge izrazio je zadovoljstvo što Hrvatska ipak neće biti prva europska zemlja u kojoj će netko zbog bloga i klevete na internetu ići u zatvor. "Ipak se pokazalo da za demokraciju u Hrvatskoj ima izgleda", zaključio je Duka. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 16:10:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh