« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
NOVA PARADIGMA

Novim pravilima protiv 'kulture odbacivanja' predmeta

Moguće je da će isti standardi vrijediti i u zemljama koje nisu članice EU-a jer proizvođačima možda neće biti isplativo proizvoditi modele slabije kvalitete za druga tržišta

Dosta je bacanja
Dosta je bacanja (Arhiva)
Više o

kultura odbacivanja

,

popravljanje

Uskoro ćemo možda biti prisiljeni prekinuti "kulturu odbacivanja" predmeta i odustati od navike da mobitele, tekstil ili elektroniku kupimo, potom kratko koristimo i na kraju odbacimo jer bi EU mogao uvesti nova pravila o proizvodnji i popravku brojnih predmeta.

Propisi će se primijeniti ​​na niz predmeta koje svakodnevno koristimo - na mobilne telefone, tekstil, elektroniku, baterije i ambalažu, piše BBC.

U praksi bi to značilo da će vaš mobilni telefon trajati dulje i da će se moći lakše popraviti, osobito ako na njemu treba izmijeniti samo ekran ili bateriju.

Ove su izmjene dio svjetskoga pokreta nazvanog 'Pravo na popravak' (Right to Repair), a predstavila ih je Europska komisija.

Moguće je da će isti standardi vrijediti i u zemljama koje nisu članice EU-a jer proizvođačima možda neće biti isplativo proizvoditi modele slabije kvalitete za druga tržišta.

U listopadu prošle godine Europska unija je usvojila određene mjere u skladu s kojima se proizvođači obvezuju da će proizvoditi kućne aparate koji će trajati dulje. Obvezni su rezervne dijelove strojeva mijenjati predstojećih deset godina.

Pravila stupaju na snagu 2021. godine i odnose se na rasvjetna tijela, perilice rublja i perilice posuđa te na hladnjake.

Nove bi mjere trebale proširiti popis proizvoda za koje će vrijediti ista ili slična pravila.

Ambiciozan prijedlog

Riječ je o dijelu plana koji Europski ured za zaštitu okoliša (EEB) smatra najambicioznijim i najsveobuhvatnijim prijedlogom usmjerenim na smanjenje utjecaja predmeta iz svakodnevne upotrebe na klimu i na životni okoliš.

Cilj im je da proizvodi koji ne zagađuju životnu okolinu jednostavno postanu svojevrsna životna norma.

To bi, primjerice značilo da će pri spajanju dijelova namještaja proizvođači koristiti vijke, a ne ljepilo.

Pravila bi se trebala odnositi i na takozvanu "preuranjenu zastarjelost" - pojave da proizvođači namjerno proizvode predmete lošije kvalitete kako bi građani češće kupovali novije modele.

"Prilika je to da izmijenimo način na koji proizvodimo, koristimo i odbacujemo određene proizvode, tako da od njih imaju koristi i ljudi i naš planet", kažu predstavnici EEB-a.

Reciklirani materijali

Europska unija želi se uhvatiti u koštac i sa smanjenim bacanjem hrane, želi ukinuti prevelika pakiranja i smanjiti onečišćenje mikroplastikom.

U sklopu istoga plana nastojat će se povećati količina recikliranih materijala u proizvodima, smanjiti utjecaj proizvoda na klimu i na okoliš te potaknuti nov način korištenja proizvoda, tako da proizvođač zadrži vlasništvo nad proizvodom, ali i odgovornost za njegovu kvalitetu (poput automobila na leasing).

Zamisao je natjerati proizvođače da predmete proizvode na način da se ne kvare brzo i to tako što će biti prisiljeni platiti račun popravka ili njegove zamjene.

Nova pravila idu korak dalje od prethodnih, čiji je cilj bio zajamčiti popravak "bijele tehnike", poput hladnjaka i perilica za rublje. No iz EEB-a ističu da bi pravila trebala biti još zahtjevnija.

Ured smatra da bi trebalo smanjiti razinu otpada u industriji te postaviti ciljeve za smanjenje upotrebe resursa diljem Europe.

Treba istaknuti i da je dokument pisan vrlo "zelenim tonom".

"Samo je jedan planet Zemlja, a do 2050. godine njegovi će stanovnici konzumirati toliko stvari kao da su u pitanju tri planeta", riječi su kojima počinje tekst.

"Mnogi se proizvodi prebrzo kvare, ne možete ih koristiti ponovno, ne možete ih popraviti ni reciklirati, a brojni su izrađeni za jednokratnu upotrebu".

Primjenu svih mjera najprije će morati odobriti zemlje članice Europske unije, ali i zastupnici u Europskom parlamentu.

12.03.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh