« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
LOVA STIŽE

Novih 147 milijuna EUR bespovratnih sredstava za poduzetnike

Otvoren je natječaj za prijavu projekata i dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju proizvodnih/uslužnih kapaciteta i ulaganje u opremu te natječaj za ulaganje u proizvodnu tehnologiju i usluge

Novac je tu, prijavite se!
Novac je tu, prijavite se! (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

bespovratna sredstva

S ciljem osnaživanja malog i srednjeg poduzetništva te razvoja novih kompetencija i stvaranja radnih mjesta, otvoren je natječaj za prijavu projekata i dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju proizvodnih/uslužnih kapaciteta i ulaganje u opremu te natječaj za ulaganje u proizvodnu tehnologiju i usluge.

Ova bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjena su investicijama u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice, proširenju kapaciteta postojeće poslovne jedinice, diversifikaciji proizvodnje poslovne jedinice na proizvode/usluge koje dotična poslovna jedinica prethodno nije proizvodila ili temeljitoj promjeni u sveukupnom proizvodnom/poslovnom procesu postojeće jedinice.

Prihvatljive djelatnosti su i proizvodnja i usluge

Širok raspon projekata i svih poslovnih djelatnosti (sa izuzetkom poljoprivredne proizvodnje i nekih sektora) mogu biti financirani ovim natječajem. U prihvatljive aktivnosti spadaju priprema zemljišta, gradnja, nabava novih strojeva i opreme, nabava patenata, autorskih prava, sudjelovanje na sajmovima, edukacija i usavršavanje. Intezitet potpore iznosi 45% troškova projekta za mikro i male poduzetnike te 35% za srednje poduzetnike. Najniži iznos bespovratne potpore koji se može dodijeliti pojedinom projektu iznosi 500.000 kuna, a najveći 15.000.000 kuna.

Mogu i komunalna poduzeća

Osim privatnih poduzetnika, prijavitelji mogu biti i komunalna društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave s godišnjim proračunom manjim od 10 milijuna EUR i s manje od 5 000 stanovnika. Ukoliko grade, svi prijavitelji projekata, moraju prije predaje projektne prijave, osigurati važeću građevinsku dozvolu, odnosno drugi odgovarajući akt temeljem kojeg se može započeti s građenjem/rekonstrukcijom građevine. Natječaj je trajno otvoren do 31.12.2020. ili do iskorištenja sredstava.

Prema našim predviđanjima, ova količina bespovratnih sredstava biti će dostatna za financiranje između 150 i 200 projekata u razdoblju do kraja slijedeće godine kada će se natječaj zatvoriti jer će ponestati sredstava. Ukoliko iz drugih izvora koji će se tijekom godina slabije koristiti ostane nepotrošenih potpora, sredstva će se zasigurno dodjeliti onima koji stvaraju novi vrijednost, pa negdje u 2018. vrijedi očekivati možda neki manji natječaj namijenjen poduzetnicima. Dakle, ovo što je sada na raspolaganju, poduzetnici bi trebali iskoristiti. Ako neće poduzetnici, onda će to dobiti udruge, općine, gradovi ili neki treći korisnici. A ako ni oni to neće znati iskoristiti, onda će taj naš novac, dobiti nijemci, portugalci, francuzi, austrijanci ili tko već iz EU.

Za pomoć pri prijavi na natječaj javite se tvrtki Ravecon na mail info@eufondovi.hr

19.05.2015. 17:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh