« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
EU FONDOVI

Novih 132 milijuna kuna za mlade poduzetnike - poljoprivrednike

Nova pravila i nove mogućnosti za 400 poduzetnika - "Mlad si? Uzmi bespovratnu potporu i budi svoj gazda."

Stižu sredstva za mlade gazde
Stižu sredstva za mlade gazde (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

poljoprivreda

Ovom krilaticom najavljujemo novu priliku za mlade poduzetnike - natječaj iz Podmjere 6.1. koji je namjenjen mladim poljoprivrednicima u ruralnom području.

Nakon prošlotjedne odluke o dodjeli potpora s prethodnog natječaja u visini 136 milijuna kuna, u okviru ovog natječaja potporu će dobiti više od 400 mladih poduzetnika. 

Svrha je ovog natječaja dati početnu potporu mladim poduzetnicima, poljoprivrednicima koji žele preuzeti poljoprivredna gospodarstva svojih roditelja i starijih članova s ciljem unaprjeđenja i jačanja njihovog poslovanja. Na taj se način mladim poljoprivrednicima, koji su spremni ostati na selu i baviti se poljoprivredom, želi dati „vjetar u leđa". Raspon mogućih ulaganja je širok, od nabave mehanizacije, kupnje zemljišta, podizanja novih i/ili restrukturiranja postojećih višegodišnjih nasada, kupnje životinja pa sve do financiranja vlastitog usavršavanja. 

Pristupačniji uvjeti

Uvedena je nova kategorija poljoprivrednika koji se mogu prijaviti. Do sada su to mogli samo oni kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji su obveznici socijalnog osiguranja po osnovi poljoprivrede, a ovim je natječajem omogućeno da se na natječaj prijave i oni kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost. Mladi poljoprivrednici mogu birati hoće li koristiti 148.800 kuna ili 372.000 kuna potpore. Ukoliko se odluče za ovu izdašniju opciju od 372.000 kuna tada će morati ostati zaposleni na gospodarstvu minimalno pet godina nakon završetka projekta i plaćati sve doprinose sa osnova bavljenja poljoprivredom. Mladi koji će biti nešto manjih apetita, kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, moći će koristiti 148.800 kuna potpore, uz jedinu obvezu - ostati nositelji poljoprivrednog gospodarstva pet godina nakon konačne isplate potpore.

Obrazovanje nije uvjet prihvatljivosti

Najvažnije ograničenje za prijavu projekta je ekonomska veličina gospodarstva, koja mora biti od 8.000 eura do 49.999 eura, a obrazovanje mladog poljoprivrednika nije presudno. Naime, ako se osoba, mlađa od 41 godine, želi prijaviti na natječaj a ne posjeduje diplomu agronomskog ili veterinarskog fakulteta ili srednje poljoprivredno obrazovanje ili neki od tečajeva ospobljavanja koje je provodila Savjetodavna služba, ne mora odustati od prijave. Prijaviti se može i bez takvog poljoprivrednog obrazovanja, ali uvjerenje o obrazovanju dužna je dostaviti do podnošenja Zahtjeva za zadnju isplatu.

Više o natječaju možete pronaći ovdje.

13.04.2018. 14:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh