« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Novi ZOR najkasnije do kraja iduće godine

Do kraja rujna usklađivanje s europskim direktivama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ivo Sanader

,

sindikati

,

Damir Polančec

,

ZOR

,

poslodavci

Predstavnici sindikata i poslodavaca na današnjem su se redovitom sastanku s premijerom Ivom Sanaderom usuglasili da će se do kraja rujna postojeći Zakon o radu (ZOR) uskladiti s direktivama Europske komisije, a novi ZOR bit će izrađen najkasnije do kraja iduće godine.

ZOR je iznimno osjetljiva tema i svi ga želimo unaprijediti, rekao je Sanader novinarima nakon sastanka dodajući kako njegovo usklađivanje s direktivama Europske komisije ne znači da je to konačni tekst ZOR-a.

Zadali smo si zadaću da se zakon dobro pretrese, a novi će ZOR biti gotov najkasnije do iduće godine, kazao je napominjući da će u novi zakon biti uključen i stari problem doprinosa solidarnosti.

Na sastanku je bilo riječi i o aktualnim pitanjima s tržišta rada, a potpredsjednik Vlade Damir Polančec sudionike je izvijestio kako je zaposlenost u kontinuiranom porastu, dok nezaposlenost pada.

Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupan broj registriranih zaposlenih od srpnja prošle do srpnja ove godine povećao se za 3,2 posto, odnosno sa 1.510.942 u srpnju prošle godine, na 1.558.702 u srpnju ove godine.

Po evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih pao je u tom razdoblju s 245.000 na 219.000.

Osvrćući se na Zakon o reprezentativnosti sindikata, Sanader je rekao kako je na sindikatima da dogovore tekst i načela Zakona, a Vlada ga treba usvojiti. Međutim, ako se sindikati ne usuglase, Vlada će morati arbitrirati.

Pretpostavka za donošenje tog zakona je popis članova sindikalnih središnjica diljem Hrvatske, jer je to temelj i za podjelu sindikalne imovine, poručio je Sanader.

Izvijestio je kako je bilo riječi i o radu na registru neporeznih prihoda, na čemu je Hrvatska udruga poslodavaca inzistirala još prije godinu dana.

Svi smo danas ostali zapanjeni kada nas je ministar financija Ivan Šuker izvjestio da u Hrvatskoj ima 245 neporeznih prihoda. Nije sva krivnja na jedinicama lokalne uprave i samouprave, već su tu i sudske takse, administrativne takse, naknade, pristojbe, novčane kazne, stručni ispiti, članarine i slično, što je teret hrvatskom gospodarstvu, rekao je Sanader.

O tome će, kako je najavljeno, biti organiziran poseban sastanak u Ministarstvu financija.

Premijer Sanader također je pozdravio snižavanje cijena prehrambenih proizvoda u hrvatskim trgovačkim lancima, ponovivši kako Vlada očekuje da će se do kraja godine inflacija stabilizirati na šest do 6,5 posto.

Vlada nije jedina koja ima instrumente za suzbijanje inflacije u svojim rukama, već i Hrvatska narodna banka mora odraditi svoj posao, poručio je Sanader. (HINA)

05.09.2008. 20:25:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh