« Film
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
RASPORED

Novi tjedan u Kinoteci uz Claudea Leloucha

Uz “Veliku iluziju”, najveći antiratni film svih vremena, pozdravljamo se s Jeanom Renoirom i dočekujemo Clauda Leloucha, osebujnog Oskarovca šarenog opusa kojeg Francuzi naprosto obožavaju

Život, ljubav, smrt Claudea Leloucha
Život, ljubav, smrt Claudea Leloucha (Arhiva)
Više o

tjedni program

,

Kinoteka

,

Claude Lelouch

U utorak je na rasporedu veliko finale opusa Jeana Renoira, ratna drama "Velika iluzija" (1937.), koja uživa status jednog od najpoznatijih antiratnih filmskih ostvarenja svih vremena. Priča je to o skupini vojnika iz 1. svjetskog rata koji padaju u njemačko zarobljeništvo te, odvojeni od neposrednih ratnih strahota, ali i prisiljeni živjeti zajedno, stvaraju vlastiti svijet u kome su naizgled nestale stare društvene podjele.

Ovoga tjedna započinje ciklus Claudea Leloucha, posljednjeg autora čiji će opus biti predstavljen u sklopu Francuske jeseni u Kinoteci. Riječ je o oskarovcu koji je poznat po bogatom vizualnom stilu i snažnom individualcu koji je odbijao da ga se veže uz francuski novi val. Prvi u nizu filmova, drama "Život, ljubav, smrt" (1969) prikazuje se u srijedu. Film je nastao nekoliko godina prije nego što je u Francuskoj ukinuta smrtna kazna giljotinom, u jeku rasprave o njezinoj opravdanosti, a prati Françoisa Toleda, radnika i obiteljskog čovjeka, ujedno i serijskog davitelja prostitutki. François se nađe na radaru pariške policije u trenutku kad se zaljubljuje u lijepu Caroline.

U četvrtak gledamo avanturističku komediju "Avantura je avantura" (1972) u kojoj Lelouch okuplja neke od najvećih tadašnjih zvijezda poput Jacquesa Brela i Johnnyja Hallydaya. Pet priglupih pljačkaša shvate da su se nakon revolucionarne '68 vremena promijenila pa odluče s banaka prijeći na političke otmice s velikim medijskim odjekom. Za prve mete odabiru slavnog pjevača i latinoameričkog ambasadora.

Subotnja večer rezervirana je za najpoznatiji Lelouchov film, "Jedan muškarac i jedna žena" (1966), romantičnu dramu s Anouk Aimée i Jean-Louisom Trintignantom koja je nagrađena Zlatnom palmom Festivala u Cannesu i dvama Oscarima. Riječ je o gotovo arhetipskoj ljubavnoj priči o prijateljstvu, a potom i ljubavnoj vezi žene i muškarca koji su u tragedijama izgubili supružnike. Slavni soundtrack filma potpisuje jedan od najvećih živućih kompozitora filmske glazbe Francis Lai, a uključuje neke od najpoznatijih melodija tog vremena poput A Man and a Woman i Samba Saravah.

Kino Kinoteka pridružit će se u petak, 27. listopada obilježavanju Svjetskog dana audiovizualne baštine zajedno s još 29 hrvatskih kina u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatske kinoteke). S ciljem podizanja svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te o njihovoj zaštiti na besplatnim projekcijama prikazat će se dva filma: hrvatski dječji znanstvenofantastični film "Tajna starog tavana" (1984) Vladimira Tadeja te neizostavni klasik i jedan od vrhunaca domaće kinematografije "Breza" (1967) Ante Babaje.

Subotnja matineja donosi prednastavak napetih pustolovina slavnog australskog psa "Crveni pas: početak" (2016.), a u subotu popodne zabava je osigurana uz "Funne", grupicu veselih talijanskih bakica koje po prvi puta idu na more, i to u Hrvatsku.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Program Svjetskog dana audiovizualne baštine je besplatan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Više informacija: www.centarcesarec.hr // www.facebook.com/KinoKinoteka

 

24.10.2017. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh