« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
UPS!

Novi soj covida je izvan kontrole u Engleskoj?

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju da je novi soj koronavirusa "izvan kontrole", pravdajući zatvaranje Londona i dijela Engleske koje bi moglo potrajati dok se ne procijepi stanovništvo

Stiže novi soj...
Stiže novi soj... (Arhiva)
Više o

novi soj

,

Covid-19

- Nažalost, novi soj je izvan kontrole. Moramo ponovo uspostaviti kontrolu, a to je moguće jedino ograničavanjem društvenih kontakata, rekao je Matt Hancock za Sky News.

- Bit će jako teško držati ga pod kontrolom dok se ne procijepi stanovništvo, dodao je.

Konzervativna vlada Borisa Johnsona u subotu navečer proglasila je karantenu za London te za jugoistok i dio istoka Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da budu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

Zatvorene su sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine i zabranjeno je putovanje izvan tih zona za koje je proglašen najviši stupanj uzbune, i u druge dijelove Ujedinjenog Kraljevstva, i u inozemstvo.

Barovi, restorani i muzeji ondje su zatvoreni već od srijede.

- Ovo je velik izazov sve dok se ne procijepi stanovništvo. S time ćemo se boriti idućih mjeseci, upozorio je Hancock.

Velika Britanija obavijestila je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da se novi soj virusa širi brže i "do 70 posto", rekao je premijer Boris Johnson.

U svijetu su već otkrivene i prijavljene ranije mutacije SARS-CoV-2.

Vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance rekao je u subotu da novi soj, uz to što se brže širi, postaje i "dominantan" oblik koji je u prosincu doveo do "naglog porasta" hospitalizacija. Pojavio se sredinom rujna u Londonu i u Kentu, na jugoistoku, rekao je.

20.12.2020. 18:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh