« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POŽAR U NUKLEARKI

Novi snažni potresi u Japanu, najviša razina nuklearne katastrofe

Razina nuklearne katastrofe podignuta je na najvišu razinu, istjecanje radioaktivnog materijala moglo bi nadmašiti Černobil

Japan
Japan (Facebook)
Više o

Japan

,

nuklearna katastrofa

,

Fukushima Daiichi

Japan su u utorak ujutro pogodili novi snažni potresi, zasad nema podataka o ozljeđenima ni šteti, a nije iznano ni izdano upozorenje za tsunami, izvijestila je agencija Kyodo news, prenosi Hina.

Potres jačine 6,4 u utorak ujutro pogodio je istok Japana i zatresao zgrade u Tokiju, navela je japanska meteorološka agencija. Središte potresa bilo je u blizini obale prefekture Chiba na istoku zemlje, 77 kilometara sjeverozapadno od Tokija.

Američka Agencija za geološka istraživanja priopćila je da je taj potres bio na dubini od 33 kilometra, 112 kilometara južno-jugoistočno od Honoshua. Nakon potresa privremeno je zatvorena japanska glavna međunarodna zračna luka Narita, navodi agencija Kyodo. Letovi su nakon provjere ponovno uspostavljeni.

Nešto ranije, prema izvješću agencije Kyodo, potres jakosti 5,5 pogodio je prefekturu Nagano u središnjem Japanu. U Japanu je zabilježen niz potresa otkad su tu zemlju 11. ožujka pogodili razorni potres i tsunami u kojima je poginulo ili nestalo gotovo 28.000 osoba.

Požar u Fukushimi

U blizini reaktora 4 nuklearke Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu u utorak ujutro je izbio požar ali je ubrzo ugašen, izvijestio je Tokyo Electric Power (TEPCO), navodeći da vatra nije utjecala na razinu radijacije.

TEPCO, operator nuklearke Fukushima Daiichi oštećene prošlog mjeseca u razornom potresu i tsunamiju izvijestio je u utorak da je u nuklearki izbio požar koji je ugašen te da vatra ni dim više nisu vidljivi.

Radnik je primjetio vatru na zgradi u blizini reaktora 4 nakon čega su na to mjesto poslani vatrogasci. TEPCO navodi da vatra nije utjecala na razinu radijacije oko elektrane kao ni na sustav hlađenja. Vijest o požaru došla je nekoliko minuta nakon što je potres jačine 6,4 u utorak ujutro pogodio istok Japana.

Najnovija vijest: Razina nuklearne katastrofe podignuta je s 5 na 7, što je najviša razina na međunarodnoj ljestvici za nuklearne katastrofe

Japan je u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986., dok je dosadašnja ocjena 5 jednaka onoj koju je dobila nesreća na Otoku tri milje u SAD-u.

Odluka je uslijedila nakon što je japanska agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost (NISA) objavila preliminarne izračune po kojima oštećena elektrana ispušta i do 10.000 TBq (terabekerela) radiokatovnog materijala po satu, nakon što su razorni potres jakosti 9 i tsunami 11. ožujka pogodili sjeveroistok Japana, izvijestila je agencija Kyodo news.

Međunarodna skala nuklearnih i radioloških događaja (INES), ide od Razine 1, koja ukazuje na vrlo malu opasnost za stanovništvo, do Razine 7 "velike nesreće" kod koje je došlo do velikog ispuštanja radioaktivnog materijala, uz zdravstvene i ekološke učinke vrlo širokih razmjera.

Operator nuklearke Tokyo Electric Power (Tepco) upozorio je u utorak da bi istjecanje radioaktivnog materijala moglo nadmašiti Černobil ako se ne uspiju zatvoriti pukotine.

"Istjecanje radioaktivnog materijala nije potpuno zaustavljeno i duboko smo zabrinuti jer bi možda mogao nadmašiti Černobil", rekao je dužnosnik Tepca novinarima u utorak.

"Radioaktivnost ispuštena u atmosferu doživjela je najvišu razinu između 15. i 15. ožujka. Radioaktivni materijali još uvijek istječu, ali se količina u međuvremenu znatno smanjila", rekao je zamjenik direktora Japanske agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama nešto ranije u utorak.

12.04.2011. 08:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh