« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
PROBLEMI S HLAĐENJEM

Novi problemi s nuklearkom u Fukushimi

U jednom od reaktora japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi javili su se znakovi nekontrolirane fisije što dodatno otežava njeno hlađenje

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

nuklearna elektrana

,

radijacija

,

reaktor

,

Fukushima Daiichi

,

fisija

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene početkom godine u tsunamiju, priopćila je u srijedu da je pronašla moguće znakove nuklearne fisije u reaktoru što bi predstavljalo korak nazad u naporima da se nuklearka sigurno ohladi i ugasi ove godine, javlja Hina.

Fukushima Daiichi pogođena je u ožujku razornim potresom i tsunamijem koji je uslijedio nakon toga i od tada ispušta zračenje.

Tokyo Electic Power (Tepco) koji upravlja nuklearkom objavio je da je u reaktoru 2 otkrio ksenon koji nastaje kao nusprodukt fisije te je preventivno dodana mješavina vode i borne kiseline koja bi trebala spriječiti nuklearnu reakciju.

"Može se pretpostaviti da se izolirana reakcija dogodila i trajala kratko vrijeme, sudeći po prisutnosti ksenona", kazao je glasnogovornik Tepca.

Kompanija dodaje i da je količina oslobođenog ksenona bila mala te je malo vjerojatno da se nuklearno gorivo u reaktoru ponovno rastopilo.

Analitičari kažu da je opasnost daljnjeg zračenja minimalna.

02.11.2011. 12:42:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh