« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZABORAVITE 92

Novi pozivni broj policije je 192

Odluku o promjeni broja donijela je, uz suglasnost MUP-a, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke medije

Fotografija vijesti
Više o

MUP

,

policija

,

prvi stan

,

zakon o studiranju

Novi telefonski pozivni broj policije je 192, a na dosadašnji 92 moći će se zvati još do kraja listopada iduće godine, izvijestio je danas MUP.

Novi pozivni hitni telefonski broj u uporabi je od 3. lipnja, a u MUP-u kažu da je broj promijenjen jer se u većini europskih zemalja za pozivne brojeve hitnih službi koriste kratki brojevi koji počinju sa znamenkom 1, dok se pozivni brojevi s početnom znamenkom 9 koriste za podatkovne usluge.

Novim je brojem, kažu u MUP-u, uklonjen i problem uspostavljanja poziva koji su imali vlasnici starijih modela mobilnih aparata. Pozive na stari broj 92 nisu mogli uspostaviti ni strani državljani prilikom ulaska u Hrvatsku pa je i to sada riješeno.

Odluku o promjeni broja donijela je, uz suglasnost MUP-a, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke medije (HAKOM) na temelju Zakona o elektroničkim komunikacijama, što je u skladu s preporukama i odredbama Europske komisije.

Do 31. listopada 2011. predviđeno je prijelazno razdoblje do kada će se policiju moći nazvati i na stari pozivni broj 92. Nakon toga na tom broju glasovna poruka će pozivatelje uputiti na poziv broja 192.(hina/metro-portal)

08.06.2010. 13:00:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh