« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MINISTARSTVO:

Novi model subvencioniranja kupnje stana pun pogodak

Stanovi u prosjeku iznose 61,65 četvornih metara, a cijena je 1403,49 eura po četvornom metru

Stanovi
Stanovi (Zeljko Sop/CROPIX)
Više o

stanovi

,

kupnja stana

,

subvencioniranje kupnje stanova

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina zaprimila je s današnjim danom 329 zahtjeva kupaca i odobrila 286, kažu danas u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ističu da je novi model subvencioniranja kupnje stana pobudio je veliko zanimanje kupaca, prenosi Hina.

Ministarstvo navodi da stanovi u prosjeku iznose 61,65 četvornih metara, a cijena je 1403,49 eura po četvornom metru. Nadalje, tvrdi da su po modelu ministra graditeljstva Branka Bačića uvedene nove mjere koje su prodavačima stanova olakšale prodaju, odnosno mogu ih prodavati i građevne tvrtke i investitori, t.j. tzv. developeri, a nužan je uvjet uporabna dozvola.

Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, koji je mjesec dana u primjeni, omogućuje subvencioniranje zajma koji građanin uzima od poslovne banke za kupnju stana kako bi riješio svoje stambeno pitanje. U prve četiri godine kupac stana plaća samo polovicu mjesečnog obroka.

Prosječna kamatna stopa na stambeni zajam lani je bila 6,5 posto, a efektivna, dakle ono što banka zaračunava osim kamatne stope i ostale naknade, 6,95 posto. Tim modelom, ističu u ministarstvu, došlo se na prosječnu efektivnu kamatu od 4,68 posto, dok je najniža postignuta kamata 4,44 posto, a po projekcijama u državnom proračunu osiguran je novac za za kupnju oko 1900 stanova.

Kupci će za kupnju 1900 stanova bankama platiti oko 12 milijuna eura manje nego bi platili da nisu smanjene kamate. Država cijeli PDV daruje kupcu, ističe ministarstvo. Primjerice, na zajam od 100.000 eura kupac dobiva nepovratno od države 14.000 eura.

Tim zakonom uvedeno je i jamstvo države koja godinu dana otplaćuje kamate ako zajmoprimac ostane bez posla, navodi ministarstvo.

Podsjeća da je u hrvatskom graditeljstvu zaposleno oko 110 tisuća radnika, i to dobrim dijelom u stanogradnji, te je stoga poticanje prodaje stanova od općeg interesa pa država takvim modelom potiče građevinarstvo i na izlazak na strano tržište.

Vlada godišnje odvaja znatna financijska sredstva za provedbu različitih programa rješavanja stambenog pitanja građana: tako su na 310 lokacija izgrađena 5974 stana za stradalnike Domovinskog rata, 182 kuće za stopostotne invalide Domovinskog rata, a 619 stanova kupljeno je za potrebe stradalnika. U sklopu POS-a izgrađena su 5054 stana, u izgradnji su 92 stana (u Gospiću i Zadru), a u pripremi za gradnju je 828 stanova, navodi ministarstvo.

23.05.2011. 21:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh