« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
POVOLJNIJA KAMATNA STOPA

Uskoro sigurnija klima za uzimanje stambenih kredita?

Premijerka Jadranka Kosor najavila je nakon današnjeg sastanka s bankarima kamatnu stopu od 4,95 posto za stanove čiju će kupnju subvencionirati Vlada

Fotografija vijesti
Više o

Vlada

,

stanovi

,

subvencioniranje kupnje stanova

,

kamatna stopa

Na sutrašnjoj sjednici Vlade predložit ćemo dorađeni model koji će omogućiti prodaju znatno većeg broja stanova, a predviđa kamatnu stopu od 4,95 posto, izjavila je Kosor nakon razgovora sa čelnicima sedam banaka u Banskim dvorima, presnosi Hina. Vlada je od bankara dobila snažnu potporu oko završetka pregovora o ulasku u EU, jer će jedna od pozitivnih posljedica završetka tih pregovora biti smanjivanje kamata, dodala je Kosor.

Premijerka nije željela govoriti o detaljima novog modela, no predsjednik Uprave Raiffeisen banke Zdenko Adrović rekao je novinarima kako Vlada računa da će kroz taj projekt subvencionirati kupnju tisuću stanova u ovoj godini. To će biti fiksna kamata na određeno razdoblje, a nakon toga nadamo se da će u Hrvatskoj biti sigurnija klima za uzimanje stambenih kredita, pojasnio je.

Adrović kaže kako statistički podaci HNB-a pokazuju vidljiv pad kamatnih stopa na stambene kredite u 2010. godini. Te stope trenutno iznose prosječno 6,02 posto s daljnjom tendencijom pada koji će se sigurno dogoditi tijekom ove godine.

Neka istraživanja kazuju nam da sama kamatna stopa ne prodaje stan, već su bitni cijena stana i sigurnost da u idućih tri do pet godina kupac ne izgubi stan ni mogućnost otplate kredita, napominje Adrović.

Po riječima premijerke Kosor, na današnjem sastanku nije bilo govora o uvođenju poreza na banke, a također je demantirala spekulacije nekih medija kako ju je "o tome poučio" mađarski premijer Viktor Orban tijekom njegova nedavna posjeta Hrvatskoj.

16.02.2011. 18:58:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh