« Kultura
objavljeno prije 14 godina
MODERNA GLAZBA ZA POVIJEST

Arhiva Kongresne biblioteke bogatija za 5 novih pjesama

Pet audio snimaka iz područja moderne glazbe proglašeno je kulturno, povijesno i umjetnički značajnim te se čuva za buduće generacije

kongresna biblioteka
kongresna biblioteka (Wikipedia)

Ovoga puta, u izbor za povijest uključeni su Tupac Shakur i "Dear Mama", R.E.M. s "Radio Free Europe", Patti Smith i njezin legendarni album "Horses", zatim The Band i njihov istoimeni drugi album, kao i Willie Nelson s albumom "Red Headed Stranger", javlja agencija Reuters.

Osim procjene njihovog povijesnog značaja, snimke moraju biti stare najmanje 10 godina kako bi uopće mogle biti razmatrane za ulazak u građu ove prestižne biblioteke.

Kongresna biblioteka je izbor Tupaca i pjesme "Dear Mama" obrazložila na sljedeći način:

"Pjesma je potresna i elokventna posveta kako samoj majci ubijenog repera tako i svim majkama koje se bore da održe obitelj u okruženju u kojem dominiraju ovisnosti, siromaštvo i društvena nebriga."

"Dear Mama" je tek treća hip-hop snimka uvrštena u kongresnu biblioteku. Prethodne dvije su bile Grandmaster Flash and the Furious Five i legendarna "The Message" i Public Enemy s nezaboravnim "Fear of a Black Planet".

O R.E.M. i "Radio Free Europe", pjesmi koja otvara njihov čuveni debi album "Murmur", u Kongresnoj biblioteci su objavili:

"Ova pjesma je otvorila novi put za kasnija nezavisna rock izdanja, jer je uspjela iskoristiti radio stanice na koledžima za svoj proboj - u doba opće ravnodušnosti mainstream radio programa."

"Radio Free Europe" je druga značajna snimka iz svijeta alternativne glazbe osamdesetih uvrštena u arhivu. Prije R.E.M-a, izabrani su samo Sonic Youth s "Daydream Nation."

Kongresna biblioteka, kao najstarija institucija u SAD-u, danas predstavlja najveću biblioteku na svijetu po broju izdanja koja posjeduje.

24.06.2010. 12:29:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh