« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BRIC

Novi gospodarski divovi žele nadmašiti Zapad

Pet najvećih država u razvoju želi koncipirati zajednička stajališta kako bi imali jaču ulogu u određivanju međunarodnih pravila

Zemlje BRICS-a
Zemlje BRICS-a (Wikipedia)
Više o

zemlje u razvoju

,

summit

,

najveće ekonomije svijeta

,

BRICS

U Kini je u tijeku summit čelnika najvećih svjetskih ekonomija u razvoju - Brazila, Rusije, Kine i Indije - kojima se na ovom sastanku pridružuje i Južna Afrika. Ova asocijacija država pokušava na svjetskoj sceni biti protutežom zapadnim zemljama.

Engleska kratica BRIC nastala je 2001. i upućivala je na četiri najveće svjetske ekonomije u razvoju - Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Godine 2009., te su zemlje održale prvi sastanak na vrhu, a ove godine - na summitu u Kini - pridružila im se i Južna Afrika. Od sada će se zato ova asocijacija zemalja nazivati kraticom BRICS.

Ona smatra da govori u ime svih država u razvoju - kako je to nedavno naglasio zamjenik brazilskog ministra industrije Alessandro Teixeira: "Ovogodišnji je sastanak važan jer prognoze pokazuju da bi 2013. godine ekonomije u razvoju po udjelu svog bruto nacionalnog proizvoda u ukupnom svjetskom GDP-ju mogle nadmašiti zemlje u razvoju. Prema tome, riječ je o najvećim svjetskim ekonomijama."

Na summitu u Kini bit će riječi o ekonomskoj politici i globalnoj financijskoj situaciji. Joseph Cheng sa Sveučilišta Hong Kong City kaže da pet najvećih država u razvoju želi koncipirati zajednička stajališta kako bi bili u što boljoj poziciji da pregovaraju sa Zapadom: "One vjeruju da zapadne zemlje dominiraju u međunarodnim gospodarskim i financijskim organizacijama i žele promjene na tom planu. Te zemlje žele imati jaču ulogu u određivanju međunarodnih pravila."

Međutim, Joseph Cheng naglašava da zemlje okupljene u asocijaciji BRICS imaju prilično različite interese: "Na primjer, Južna Afrika, Brazil i Indija ponosne su na činjenicu što su demokracije. Drugo, zemlju poput Indije brine kineska ekspanzija. Nedostatak povjerenja među članicama BRICS-a je očit."

Ali, Kina nastoji umanjiti značaj tih razlika. Zamjenik šefa kineske diplomacije Wu Hailong rekao je da različita mišljenja među članicama neće ugroziti suradnju. 'Pregovori o pitanjima o kojima postoje razlike bit će odgođeni i nastavljeni u trenutku kada za to sazriju uvjeti - rekao je Wu Hailong.

Brazil, Rusija, Kina, Indija i Južna Afrika čine zajedno petinu globalne ekonomije. Shi Yinhong sa sveučilišta Renmin kaže da ove zemlje vjerojatno nikada neće definirati neki čvršći zajednički organizacioni okvir. Njihov je cilj, kaže ovaj kineski stručnjak, da 'drugim zemljama upute stanovito upozorenje'.

Iako Washington nikada nije izrazio zabrinutost zbog jačanja ovih zemalja, Shi Yinhong je uvjeren da Zapad pozorno motri što se događa. On smatra da će zapadne zemlje, zbog organizacije BRICS, 'morati promijeniti neka svoja tradicionalna stajališta'.

16.04.2011. 09:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh