« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
NAKON IZBORA

Novi Europski parlament – mlađi i s više žena

U Strassbourgu je počeo s radom Europski parlament u novom sazivu. Kakav mu je sastav, iz koje zemlje je najviše žena, kolika je prosječna starosna dob zastupnika?

Što je novo u Europskom parlamentu
Što je novo u Europskom parlamentu (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

novi saziv

"Kada za doručak otvorim novine, ugledam Europu koju predstavljaju stariji muškarci, sijede kose i tamnih odijela koji u nekakvim zabačenim kancelarijama potpisuju sporazume." Ovo je 2014. godine izjavila zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Terry Reintke i dodala: "To nije moja Evropa!"

Sve više političara se u međuvremenu zalaže za ravnopravniju podjelu mandata i funkcija u EU među spolovima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je inzistirao da se četiri ključne pozicije u EU: mjesto predsjednika/ice Europske komisije, predstavnika/ce za vanjsku i sigurnosnu politiku, predsjednika/ice Europskog vijeća i šefa/ice Europske središnje banke popune tako da dvije pripadnu ženama, a dvije muškarcima.

Zastupljenost žena sa 36 posto porasla na 40 posto

U međuvremenu se Europski parlament po svom spolnom sastavu polako prilagođava strukturi kakava je u stanovništvu. U usporedbi s 2014-tom učešće žena u EP je povećano i sada iznosi 40 posto. Na konstiturajućoj sjednici novoizabranog Europskog parlamenta sudjelovalo je 446 muškaraca i 302 žene.

Zapravo parlament ima 751-og zastupnika, ali tri mjesta za zastupnike izabrane u Španjolskoj: Oriola Junquerasa, Antoni Comína i Carlesa Puigdemonta do daljnjeg ostaju nepopunjenima. Španjolske vlasti su blokirale mandate katalonskih separatista.

Zeleni premašili cilj

Pogled na strukturu u zastupničkim klubovima u EP pokazuje da je učešće žena neravnomjerno. Na prvom mjestu su europski Zeleni/European Free Alliance (EFA) s 39 žena i 37 muškaraca. U ovom zastupničkom klubu pored Zelenih i EFA-e su i nezavisni zastupnici, Pirati, predstavnici naroda koji nemaju državu i predstavnici zanemarenih manjina. Oni su u prošlom sazivu EP imali 51 mandat a nakon izbornog uspjeha u svibnju sada broje 76 zastupnika iz 16 zemalja.

U svim zastupničkim klubovima žene čine manje od polovine parlamentaraca. Na drugom mjestu po zastupljenosti žena (48%)  je tako Renew Europe. Ovaj zastupnički klub je osnovan ove godine, a nasljednik je Alijanse liberala i demokrata za Europu (ALDE). S 109 mandata to je treća politička snaga po broju zastupničkih mjesta. Na trećem mjestu po zastupljenosti žena je GUE/NGL s 45 posto. To je Konfederalna frakcija Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice. Ovaj za zasupnički klub ima svega 40 članova i najmanji je u Europskom parlamentu. Druga po jačini politička snaga u EP, Frakcija europskih socijaldemokrata ima 152 člana, od čega su 43 posto žene. I konačno tu je novoosnovani klub zastupnika  ID, koji predstavlja savez od devet desno-populističkih, nacionalističkih i ekstremno desničarskih stranaka, među kojima su italijanska LEGA, francuski Rassemblement National i njemački AfD. Poljska vladajuća PiS i mađarska stranka Fidesz nisu im se se, uprkos pozivima, željeli priključiti.

Među demokršćanima dominiraju muškarci

Mađari, uprkos velikog sukoba, ostaju unutar Europske pučke partije. Ona sa 182 poslanika ostaje najveći zastupnički klub u EP. Sastoji se od stranaka demokršćanskog i građansko-konzervativnog spektra a ima i onih s primjesama nacionalno-konzervativne i čak desno-populističke orijentacije. Žene su tu zastupljene sa 34 posto. U njemu su dakle 62 zastupnice i 120 zastupnika.

Posebnu ulogu u EP zauzima EFDD. U statistici Europskog parlamenta, na kojoj se zasniva ova analiza, Europa slobode i direktne demokracije broji  43 poslanika od kojih je 37 posto žena. Ali nakon što su AfD i italijanski savez Pet zvijezda objavili izlazak iz Kluba, on bi mogao biti rasformiran. Britanski zagovarač Brexita Nigel Farage je međutim najavio da želi održati rad ovog zastupničkog klaba - tako dugo, dok je Velika Britanija dio EU.

I konačno, najmanji broj žena je u EKR - Klubu zastupnika europskih konzervativaca i refomista koji ima ukupno 62 poslanička mjesta, od kojih samo jedna trećina pripada ženama.

Švedska i Finska su ujedno zemlje koje su u EP poslale najveći broj žena. Manje od 30 posto žena dolazi iz Bugarske, Litve, Grčke, Rumunjske i Slovačke dok Cipar, kojeg u EP predstavlja 6 zastupnika, nije poslao nijednu ženu.

EP se i podmladio

Pogled na starosnu dob 748 parlamentaraca matematički daje prosjek od 51 godine. Prosječna starosna dob zastupnika, biranih u proteklom sazivu EP 2014. godine, iznosila je 56 godina. Zastupnici Zelenih, Liberala i Lijevih u prosjeku su mlađi od predstavnika drugih stranaka.

Kada Velika Britanija izađe iz EU, a time i iz EP, njena zastupnička mjesta neće biti ravnopravno raspodijeljena na preostalih 27 članica. Umjesto toga će broj zastupnika sa 751 biti smanjen na 705, a 46 od 73 britanska zastupnička mjesta biti će ostavljena za rezervu - u slučaju da dođe do novog proširenja EU. Preostalih 27 mandata biti će podijeljeno zemljama koje imaju premalo zastupnika. Njemačka nije među njima. Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska dobiti će između 3 i 5 dodatnih zastupničkih mjesta. Broj zastupnika će ujedno biti povećan u još 10 zemalja, što će u svakom slučaju promijeniti dosadašnji politički odnos snaga u Europskom parlamentu.

Piše: Sabine Kinkartz/DW
03.07.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh