« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Novac iz mirovinskih fondova ulagati u ekologiju?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

mirovinski fond

,

obnovljivi izvori energije

,

državni fondovi

Naftom bogata Norveška razmatra prijedlog o preusmjeravanja dijela sredstava iz 400 milijardi dolara vrijednog državnog investicijskog fonda u projekte razvoja obnovljivih izvora energije, kazala je zamjenica ministra financija te zemlje Henriette Westhrin.

Prijedlog o podjeli investicijskog fonda, službenog naziva Državni mirovinski fond - Global, i preusmjeravanju dijela sredstava u ekološke projekte nije, međutim, naišao na odobravanje norveške središnje banke, koja u ime vlade upravlja tim fondom.

Norges bank smatra da bi preusmjeravanje sredstava iz fonda na ekološki orijentirana ulaganja bilo u suprotnosti s njezinim nastojanjima da ulaganja temelji na financijskim kriterijima.

Norveška je ovoga proljeća počela preispitivati etičke smjernice toga fonda, uključujući i mogućnost izdvajanja dijela sredstava za posebne ciljeve poput ulaganja u ekološke tehnološke kompanije.

Kao proizvođač nafte i plina, Norveška smatra da ima moralnu obvezu učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi smanjila emisije ugljičnih plinova smatrane najodgovornijima za globalno zagrijavanje. Neki ekolozi pozivaju na stavljanje najvećeg naglaska na ulaganja u hvatanje i pohranjivanje CO2.

Čini nam se da uočavamo sve snažniji trend među velikim institucionalnim ulagačima u smjeru uspostave manjih fondova namijenjenih ulaganjima u posebne ciljeve"

"Čini nam se da uočavamo sve snažniji trend među velikim institucionalnim ulagačima u smjeru uspostave manjih fondova namijenjenih ulaganjima u posebne ciljeve", kazala je zamjenica norveškog ministra financija Henriette Westhrin na seminaru o zelenoj energiji.

Norveški je fond najveći ulagač u dionice u Europi a bilježi ogroman priljev prihoda zbog snažnog skoka cijena nafte. Ulaže u inozemne dionice i obveznice kako bi se izbjeglo pregrijavanje norveškog gospodarstva i jačanje norveške valute.

U ovoj godini fond je dobio zeleno svjetlo za ulaganje u nekretnine i povećanje obujma dioničkog portfelja na 60 u odnosnu na dosadašnjih 40 posto ukupnih ulaganja. (HINA)

26.08.2008. 14:31:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh