« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
COOL

Nova vrsta pterosaura otkrivena u SAD

Pterosauri koji su se pojavili prije nekih 225 milijuna godina, vladali su nebom više od 160 milijuna godina, do kraja krede, kada su sasvim nestali, kao i njihovi srodnici dinosauri

Opaka leteća zvjerka
Opaka leteća zvjerka (Pixabay)
Više o

dinosauri

,

pterosaur

,

Caelestiventus hanseni

Pterosaur je prvi kralješnjak koji je mogao letjeti, a upravo je u SAD otkrivena "nova" vrsta stara više od 200 milijuna godina, što svjedoči o nevjerojatnoj raznolikosti tih strašnih stvorenja.

Malo je okamina pterosaura. To su životinje s finim sustavom organa za kretanje koje mogu letjeti. Njihove kosti su nestale s vremenom, rekao je za AFP Brooks Britt sa sveučilišta Brigham Young, glavni autor studije koje je objavljena u časopisu Ecology & Evolution.

Pterosauri koji su se pojavili prije nekih 225 milijuna godina, vladali su nebom više od 160 milijuna godina, do kraja krede, kada su sasvim nestali, kao i njihovi srodnici dinosauri.

Za razliku od većine fosila pterosaura, Caelestiventus hanseni je jako dobro očuvan. Napose njegova duga, uska lubanja visoka 18 cm, s velikom čeljusti s velikim brojem zuba. Imao je oko 112 zuba a u prednjem dijelu čeljusti imao je oštre zube poput očnjaka, rekao je Britt.

Taj leteći gmaz kojeg obično zovu pterodaktil, star 210-201 milijun godina, pronađen je u Utahu, na zapadu SAD-a. Ovo otkriće potvrđuje da su pterosauri na samom početku razvoja živjeli na mnogim područjima i da su se mogli prilagoditi različitim sredinama. To im je pomoglo da prežive pomor krajem trijasa (prije 200 milijuna godina) kada je nestala polovina vrsta koje su živjele u to doba, ističe se u studiji.

14.08.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh