« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
TELEVIZIJA

Nova tehnologija donosi novi trošak

Okvirni rok za prelazak na novi standard je pet godina pa se građani ne trebaju žuriti s novim troškom. Iako, nije loše razmišljati unaprijed, savjetuju stručnjaci

Hoćemo li morati kupovati nove televizore?
Hoćemo li morati kupovati nove televizore? (Shutterstock)
Više o

televizija

,

nova tehnologija

,

DVBT2

Nova tehnologija - novi trošak. Zbog novog vala digitalizacije 750.000 gledatelja koji nemaju neki satelitski ili kabelski paket usluga morat će kupiti nove televizore ili uređaje koji imaju oznaku DVBT2. 

No, nisu građani jedini koji će snositi trošak za kvalitetniju sliku i bolju pokrivenost. To je moguće tek nakon ulaganja, koja čekaju TV kuće i državnu tvrtku koja upravlja mrežom. 

To neće koštati samo Odašiljače i veze. Tu su uključeni i TV nakladnici koji bi zapravo trebali prijeći na HD standard, znači nabaviti tu opremu za emitiranje u HD-u, rekao je direktor sektora strategija odašiljača i veza Tigran Vržina.

Promjena se uvodi i zbog preporuke Europske komisije da se dio spektra na kojem se emitira TV program prepusti mobilnim operatorima. Radiofrekvencijski spektar je nacionalno dobro i daje se u koncesiju. Dosad smo dva puta prodavali dio tog prostora.

Okvirni rok za prelazak na novi standard je pet godina pa se građani ne trebaju žuriti s novim troškom. Iako, nije loše razmišljati unaprijed, savjetuju stručnjaci.

Televizori s ugrađenim prijamnikom DVBT2 stoje najmanje 4000 kuna, a u prodaji su već i manji uređaji koji pretvaraju signal za prosječnih 250 kuna. Država tek treba donijeti plan kako na najbezbolniji način prijeći na novi standard te odlučiti hoće li subvencionirati uređaje, kako je to bilo u prvom valu digitalizacije.

08.03.2015. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh