« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
RAT?!

Nova runda trgovinskog rata zbog TikTok-a?

Peking prijeti protumjerama nakon odluke Washingtona da zabrani skidanje kineske aplikacije TikTok. Obje zemlje se pozivaju na „nacionalnu sigurnost“, ali bi ovo mogao biti nastavak trgovinskog rata koji potresa svijet

Bit će svega
Bit će svega (Arhiva)
Više o

trgovinski rat

,

TikTok

Peking je najavio odgovor nakon američkih koraka protiv kineske društvene mreže TikTok i koncernu Huawei. Kinesko Ministarstvo trgovine priopćilo je da je na snagu stavljen mehanizam za odgovore u ovakvim situacijama, što može podrazumijevati novčane kazne, ograničenja uvoza i izvoza, zabranu ulaska u zemlju ili investiranja protiv osoba i kompanija koje ugrožavaju „nacionalnu sigurnost" Kine.

Promatrači tumače da su mjere uperene protiv američkih tvrtki. Sjedinjene Države s druge strane imaju svoju listu sankcija. Na njoj je recimo zabrana telekomunikacijskom gigantu Huaweiju da sudjeluje  u izgradnji infrastrukture za petu generaciju mobilne telefonije (5G) u SAD.

Administracija Donalda Trumpa aktivno lobira u drugim zemljama da također isključe Huawei. U petak je Washington najavio da će od nedjelje aplikacija mreže za dijeljenje snimaka TikTok biti izbačena iz trgovina za aplikacije Googlea i Applea u SAD. Isto se odnosi i na kinesku aplikaciju WeChatKorak je opravdan nacionalnom sigurnošću.

Šikaniranje Washingtona?

Rok da se otklone navodne nedoumice teče do 12. studenog - do tada bi korisnici kineske mreže u Americi trebali imati neometan pristup. Njih ima čak 100 milijuna, a aplikacija je omiljena među tinejdžerima.

Peking je odluku nazvao „šikaniranjem" i optužio Washington za kršenje prava investitora i slobodnog tržišta.

Američki predsjednik Trump tvrdi da TikTok obavlja „špijunski" posao, to jest da informacije o korisnicima stavlja na raspolaganje kineskoj državi. Prema izvješću agencije Bloomberg, kineska tvrtka je već u petak navečer podnijela žalbu američkom Saveznom sudu.

Prethodno su Kinezi odbili ponudu Microsofta za kupovinu američkog ogranka TikToka. Sada je na stolu ponuda Oraclea, ali rješenje nije na vidiku.

Piše: DW/agencije
20.09.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh