« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
rat televizija

Nova i RTL prosvjeduju zbog HTV-a 3

Privatne televizije s nacionalnom koncesijom protiv sportskog kanala

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

RTL

,

Nova TV

,

HTV 3

,

rat televizija

,

pokretanje trećeg programa

,

žalba Nove TV i RTL-a

Nova TV i RTL televizija smatraju da je nezakonito najavljeno pokretanje specijaliziranog HRT-ova programa za sport, glazbu i zabavu, istaknuli su na zajedničkoj konferenciji za novinare glavni direktor Nove TV Dražen Mavrić i predsjednik Uprave RTL televizije Christoph Mainusch.

Obje komercijalne televizije ocjenjuju kako nema pravnog temelja za pokretanje HRT-a 3 te da će pokretanje specijaliziranih programa u najavljenom obliku ugroziti daljnji razvoj TV tržišta.

Opovrgavajući da postoji "rat među televizijama", predsjednik Uprave RTL televizije je rekao kako apsolutno nisu protiv daljnjeg pokretanja televizijskih kanala, osim ako se to ne krši s pravilima te ako se sve televizije ne tretiraju jednako.

No, istaknuo je da najavljeno pokretanje dodatnih HRT-ovih programa krši odredbe hrvatskoga i europskog zakonodavstva o državnim potporama. Osim toga, ne postoji ni zakonski temelj za dodjelu digitalnih frekvencija novim programima, osobito ne bez javnog natječaja.

Govoreći o financiranju HRT-a 3 Mainusch je kazao da bi njegovo pokretanje stajalo 20 milijuna kuna, a godišnje održavanje oko 100 milijuna kuna. Ocijenio je da bi financiranje HRT-a 3 iz javne pretplate značilo nepoštenu konkurenciju komercijalnim postajama. "Program sporta i zabave najkomercijalniji je program", rekao je, dodajući da bi u tom slučaju HRT trebao potpuno promjeniti i svoje knjigovodstvo jer, na primjer, tehnika i ljudi u sportskom programu ne bi trebali biti plaćeni iz pretplate, nego novcem od oglašavanja.

Naglasio je da u Europskoj uniji postoji zabrana oglašavanja u javnim medijima te dodao da u Hrvatskoj 75 posto novca od pretplate i oglašavanja ide HRT-u, a 25 posto ostalim komercijalnim televizijama. Mavrić je rekao kako se Nova TV i RTL televizija ne bore da HRT bude slab, nego žele da "stvari budu transparentne i na zakonskim temeljima".

Obje televizije ističu da "najavljeno pokretanje HRT-ovih specijaliziranih programa dugoročno ne pogoduje razvoju televizijske tržišne utakmice s obzirom na dominantnu poziciju HRT-a u području komercijalnih programa, što je jedinstvena pozicija jedne javne televizije u Europi".

Mavrić i Mainusch rekli su da su Nova TV i RTL televizija spremne pokrenuti sve pravne mjere kako bi spriječile da HRT provede takav nezakoniti postupak. (hina/metro-portal)

18.11.2008. 15:18:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh