« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Nova Europa nakon Azije je najisplativija

Globalni dionički fondovi usmjeravaju se na rastuće novo tržište u EU

Fotografija vijesti

REGIJA će i u 2008. godini imati pozitivnu stopu rasta, a u globalnim trendovima nakon Azije nova je Europa najveći dobitnik, pokazano je istraživanjem Erste grupe ‘Dionička strategija srednje i istočne Europe'.

Fondovska industrija
Tržišni fondovi na globalnoj razini poboljšali su stajalište o novoj Europi te povećali svoj udio u njoj, za razliku od nove Azije i Latinske Amerike. Udio gotovog novca povećao se u novoj Europi za oko osamdeset baznih bodova.

Impresivan rast koji je dosad vladao u gospodarstvima nove Europe u narednom periodu će se donekle usporiti, tvrdi se u izvješću. Kriza na američkom tržištu hipotekarnih zajmova i nedostatak likvidnosti na velikim tržištima dionica imaju utjecaj i na stanje u srednjoj i istočnoj Europi, ali je on ipak ograničen.

Inflaciju kojoj svjedočimo uzrokovale su visoke cijene robe, osobito sirove nafte, pšenice i mlijeka u prahu, stoji u izvješću Erste grupe. Kada je riječ o tržištu dionica, nakon što se trenutačna reakcija na globalna kretanja smiri, obilje gotovine trebalo bi ostvariti razuman povrat novca u zemljama nove Europe, ustvrdio je Henning Esskuchen, pomoćni direktor Odjela za analizu dionica u Erste grupi.

- Važno je da domaći izvor gotovog novca postaje sve vidljivijim čimbenikom. Poljska je taj primjer u regiji, a usprkos tome što ne očekujemo da će se to ubrzo dogoditi u tolikoj mjeri i na drugim tržištima, trebalo bi uzeti u obzir rastuću fondovsku industriju na tržištima kao što je Hrvatska, a i pokretanje mirovinskog sustava u Rumunjskoj - kaže Esskuchen. 


Piše: MEX
10.01.2008. 17:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh