« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
NIŠTA NOVO

Norveška najbolja europska zemlja za život

Hrvatska na ovoj ljestvici nije prošla katastrofalno, no ipak daleko zaostaje za susjednom Slovenijom

Fotografija vijesti
Više o

najbolja zemlja

,

životni standard

Češki bloger Jakub Marian, lingvističar, matematičar i umjetnik napravio je na temelju izvještaja Boston Consulting Groupa za 2016. godinu mapu kojom je ocijenio blagostanje u zemljama Europe.

U obzir je uzeo 44 različita indikatora kako bi prikazao koja je zemlja najbolja za život i zaključio da je najbolja zemlja Norveška koja ima 100 bodova dok je najgora Makedonija koja ima samo 42,9 boda čime ju stvrstava na začelje Europe.

Loše je prošla i susjedna BiH koja se nalazi na četvrtom mjestu od začelja s 48,5 bodova. Manje od 50 bodova imaju i Ukrajina, Moldavija, Albanija i Crna Gora. 

Marian je u obzir uzeo podatke o BDP-u, stopi nezaposlenosti, inflaciji, prevalenciji bolesti, očekivanom životnom vijeku, kvaliteti i dostupnosti obrazovanja, kvaliteti infrastrukture, stanju okoliša, kontroli korupcije, slobodi medija i još mnogo toga.

U usporedbi europskih zemalja sa zemljama svijeta, SAD ima 83,7 bodova, Japana 91,3, Brazil 49,3, Kina 46,5 i Indija 32,6 bodova. Podataka za Kosovo nema.

Najbolje stanje vlada u zemljama srednje Europe i Skandinavije. Hrvatska je daleko ispred BiH sa 61,3 bodova, a Srbija ima 53,7 bodova. Slovenija ima daleko najbolji položaj u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije - 79,3.

28.07.2016. 09:50:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh