« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
LETO?

Noćas se pomiče sat

Od nedjelje vozači na automobilima više ne moraju imati svjetla tijekom dana, no motori i mopedi moraju uz kaznu od 300 kuna za nepoštivanje odredbe

Ljetno računanje vremena počinje noćas
Ljetno računanje vremena počinje noćas (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

ljetno računanje vremena

,

pomicanje sata

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 29. ožujka, u 2 sata, pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Primjenom ljetnog računanja vremena vozači preko dana neće morati na svojim automobilima paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 21 do 7 sati, obračunavati od 22 do 8 sati.

To ne vrijedi za motocikle i mopede na kojima za vrijeme vožnje kratka svjetla moraju biti upaljena danju tijekom cijele godine.

Prva ideja došla je od Benjamina Franklina 1784. godine u pismu urednicima lista Journal of Paris, no kako je članak bio humoristično napisan, nije posve sigurno da li je tu ideju Franklin ozbiljno promišljao. 

William Willett prvi je ozbiljno predložio uporabu 1907. godine u članku "Waste of Daylight", no nije uspio nagovoriti britansku vladu na uvođenje. Zamisao o ljetnom računanju vremena provedena je djelo u Njemačkoj tijekom Prvog svjetskog rata, 1916. godine. Hrvatska je uvela ljetno radno vrijeme 1983. godine.

28.03.2015. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh