« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ČESTITAMO

Nobelovu nagradu za kemiju Arnoldu, Smithu i Winteru

Otkriće trojice laureata utire put proizvodnji novih materijala i čišćih biogoriva te realizaciji inovativnih terapija, stoji u obrazloženju Kraljevske akademije

Trojica dijele Nobela za kemiju
Trojica dijele Nobela za kemiju (Twitter)
Više o

Nobelova nagrada za kemiju

,

2018.

,

Frances Arnold

,

George Smith

,

Gregory Winter

Nobelovu nagradu za kemiju ove su godine dobili američki znanstvenici Frances Arnold i George Smith te Britanac Gregory Winter čije je istraživanje nadahnuto načelom darvinističke evolucije, a poslužilo im je za izmjenu svojstava proteina u terapeutske ili industrijske svrhe.

Otkriće trojice laureata utire put proizvodnji novih materijala i čišćih biogoriva te realizaciji inovativnih terapija, stoji u obrazloženju Kraljevske akademije.

Znanstvenici su nagrađeni za istraživanje razvoja proteina koji bi trebali riješiti probleme čovječanstva s kemijskim proizvodima, stoji među ostalim u obrazloženju.

Polovina nagrade pripala je Arnoldu, čiji je rad na enzimima - proteinima koji kataliziraju kemijske reakcije - pomogao u proizvodnji ekološki prihvatljivijih lijekova i ostalih tvari te u proizvodnji obnovljivih goriva.

Druga polovina ide Smithu i Winteru za njihov rad na laboratorijskoj tehnici obrade peptida i antitijela, koja pomaže u proizvodnji antitijela sposobnih neutralizirati toksine te obuzdati autoimune bolesti i izliječiti metastaze.

Trojica znanstvenika zajedno će dobiti devet milijuna švedskih kruna. Nagrada za kemiju treća je po redu Nobelova nagrada dodijeljena ove godine.

04.10.2018. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh