« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
NOBEL 2021

Nobelova nagrada za fiziku i Nijemcu Klausu Hasselmannu

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku dobivaju tri znanstvenika: Syukuro Manabe iz Japana, Giorgio Parisi iz Italije i Klaus Hasselmann iz Njemačke. Oni su istraživali kompleksne fizikalne sustave.

Nobelova nagrada za fiziku
Nobelova nagrada za fiziku (Arhiva)
Više o

Nobelova nagrada

,

Klaus Hasselmann

,

Syukuro Manabe

,

Giorgio Parisi

Američko-japanski znanstvenik Syukuro Manabe i Nijemac Klaus Hasselmann nagradu dobivaju za „fizikalno modeliranje klime na Zemlji, za kvantificiranje varijabilnosti i pouzdanu prognozu globalnog zagrijavanja Zemlje", a Talijan Giorgio Parisi za „otkrivanje međusobnog djelovanja nereda i fluktuacija u fizikalnim sustavima od atomskih do planetarnih razmjera".

89-godišnji Hasselmann je ranije vodio Institut Maxa Plancka za meteorologiju u Hamburgu. Kao i njegov 90-godišnji kolega Manabe radio je na modelima za prognozu klimatskih promjena.

73-godišnji Parisi smatra krajnje nužnim odlučnije krenuti u borbu protiv klimatskih promjena. „Jasno je da sada moramo jako brzo djelovati zbog budućih generacija", izjavio je Parisi pred novinarima povodom objavljivanja dobitnika Nobelove nagrade za fiziku, dodajući da odluke moraju biti jasne i vrlo snažne.

120 godina Nobelove nagrade

Nobelove nagrade se ove godine dodjeljuju po 120 put. Često nagradu u jednoj disciplini dobije dvoje ili troje znanstvenika. Više od troje ne može biti.

Ako je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade uvjeren da jedne godine nitko nije zaslužio nagradu može ju prenijeti u sljedeću godinu.

Nagrada je dotirana s 10 milijuna švedskih kruna (oko 980.000 eura). Svečano uručivanje nagrada obično se odvija u Stockholmu i Oslu 10. prosinca. Ali, ove godine će zbog pandemije dobitnicima nagrade biti uručene u njihovim domovinama.

06.10.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh