« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
I NAKON ZIDA

Njemački istok još je uvijek puno siromašniji od zapada

U nekim dijelovima istočne Njemačke na rubu ili ispod granice siromaštva živi 27 posto stanovnika.

(Getty Images)
Više o

Njemačka

,

siromaštvo

,

DDR

,

Paritaetischer Wohlfahrtsverband

,

Paritetski dobrotvorni savez

,

Ulrich Schneider

,

Atlas siromaštva

,

istočna Njemačka

,

zapadna Njemačka

Siromaštvo je u Njemačkoj i dvadeset godina nakon ujedinjenja uglavnom koncentrirano na istoku zemlje, na područjima koja su nekada pripadala Demokratskoj Republici Njemačkoj (DDR), proizlazi iz istraživanja dobrotvorne udruge Paritetski dobrotvorni savez (Paritaetischer Wohlfahrtsverband) objavljenog u ponedjeljak.

"Čitavim regijama na istoku zemlje prijeti potpuni gospodarski i socijalni slom", rekao je prilikom predstavljanja tzv. "Atlasa siromaštva" predsjednik dobrotvorne udruge Ulrich Schneider.

Ukazao je na to da u nekim dijelovima istočne Njemačke, poput savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern postotak stanovništva koje živi na rubu ili ispod granice siromaštva iznosi 27 posto. Istodobno u najimućnijim dijelovima Njemačke poput jugozapadnog Baden-Würtenberga s prijestolnicom Stuttgartom ima samo sedam posto siromašnih, što je četiri puta niža.

"Ako je najbogatija regija četiri puta bogatija od najsiromašnije onda više ne možemo govoriti o jednakim životnim okolnostima u Njemačkoj", smatra Schneider.

Istodobno je ukazao na to da razlike, premada ne tako drastične, postoje i između sjeverozapada i juga nekadašnje zapadne Njemačke.

"Mislim da bi bilo bolje kada bismo govorili o podijeljenosti Njemačke na tri regije: istočnu, sjeverozapadnu i južnu", rekao je Schneider te je dodao da je dvadeset godina nakon ujedinjenja Njemačka "duboko podijeljena" što se tiče životnih uvjeta.

Siromašnim se u Njemačkoj smatra svaki građanin koji mjesečno ima na raspolaganju manje od 764 eura, dakle 60 posto od prosječnog njemačkog dohotka. Najugroženije socijalne skupine i dalje su samohrani roditelji te nezaposleni. (hina/metro-portal)

18.05.2009. 21:58:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh