« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
MILIJARDE EURA

Njemačke banke ipak će pomoći Grčkoj?

Iako je vlada Angele Merkel dosad odbijala tu mogućnost, čini se da će njemačke banke ipak sudjelovati u kreditiranju posrnule Grčke

njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Georgij Papandreu
njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Georgij Papandreu (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

njemačke banke

,

grčka kriza

,

Grčka pomoć

,

Subvultures Ardkor Fešta 2

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel razmišlja o uključivanju banaka u plan spašavanja krizom pogođene Grčke, prenosi novinska agencija dpa, pozivajući se na izvore bliske vladi.

Vlada u Berlinu dosad je odbijala sve inicijative da se u potencijalno 135 milijardi eura vrijedan trogodišnji plan kreditiranja dugovima pritisnute Grčke uključe i banke, od kojih su mnoge značajno izložene u Grčkoj.

Pregovori s bankama trebali bi početi ovoga vikenda, saznaje se iz izvora bliskih njemačkoj vladajućoj koaliciji.

Mogućnost uključivanja banaka u EU/MMF plan spašavanja postala je realna opcija s približavanjem Grčke novoj teškoj rundi proračunskih rezova, koji predviđaju trogodišnje zamrzavanje plaća u javnom sektoru i povećanje PDV-a.

Očekuje se da će pristanak Atene da provede novi val mjera štednje otvoriti put za pridobivanje zelenog svjetla od Njemačke za aktivaciju trogodišnjeg paketa mjera kojeg su dogovorili Europska unija, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska središnja banka (ECB), a koji bi u ovoj godini trebao vrijediti 45 milijardi eura. Njemački je udio u tome planu najveći i iznosi 8,4 milijarde eura.

Merkel je u četvrtak potvrdila da će njezina vlada zeleno svjetlo sudjelovanju Njemačke u tome planu dati tek nakon što Atena pristane na program teških rezanja proračunske potrošnje. "Njemačka će pomoći čim se ispune uvjeti", kazala je Merkel na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Pristane li Atena na novi program štednje, njemačkom bi parlamentu zakon o sudjelovanju u paketu pomoći mogao biti predstavljen već u ponedjeljak, tvrde dužnosnici u Berlinu. (hina/metro-portal)

30.04.2010. 11:57:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh