« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
NOBILO

Njemačka ne bi izručila svog obavještajca

Perkovićev odvjetnik Nobilo tvrdi, postupanje Njemačke je vrlo čudno, jer za agenta u Hrvatskoj uzima osuđenog ubojicu

Nobilo brani Perkovića svim sredstvima
Nobilo brani Perkovića svim sredstvima (Arhiva)
Više o

Josip Perković

,

izručenje

,

Anto Nobilo

,

Njemačka

„Vlada ne komentira nepravomoćne presude", poruka je Banskih dvora na odluku Županijskog suda u Zagrebu da bivšeg udbaša, ali i čovjeka koji je ustrojio hrvatsku obavještajnu službu, Josipa Perkovića izruči Njemačkoj koja ga tereti za ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Vladajući će tek u neslužbenom razgovoru reći kako je presuda dokaz neovisnosti hrvatskog pravosuđa, budući da je premijer Zoran Milanović pokušao učiniti sve što je u njegovoj moći da poništi europski uhidbeni nalog kao do izručenja ne bi došlo.

O Milanovićevim razlozima nema sloge ni među političkim analitičarima, a čak će i ugledni SDP-ovci priznati da im ova špijunska trakavica nije posve jasna. „Neka institucije rade svoj posao", komentar je oporbenih zastupnika koji također ne žele reći puno više od toga.

Bez taktiziranja

Ipak, Nobilo je ranije izjavio kako će, dođe li do suđenja u Njemačkoj, Perković reći sve što zna, dajući do znanja kako bi njegov klijent mogao otkriti tajne koje drugima, a možda ni samoj Hrvatskoj, ne idu u korist. „Ovisi, sve ovisi. To je više rečeno u kontekstu da će to biti konačno suđenje i da više neće biti taktiziranja. Upotrijebit ćemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju da oslobodimo gospodina Perkovića pa makar to bilo i na način da otkrijemo rezultate naše istrage o tome tko je zaista naručio i izvršio ovo kazneno djelo. Unatrag nekoliko mjeseci smo proveli istragu i mislim da smo riješili ubojstvo staro 30 godina. Sve činjenice pokazuje da prvo suđenje Krunoslavu Pratesu u Njemačkoj nije pokazalo ništa; niti motiv, niti zapovjedni lanac, ni organizatore pa čak ni neposrednog ubojicu ", objašnjava svoje riječi Nobilo za DW.

Kako je ranije izjavio, privatna istraga u susjednoj Srbiji je pokazala da je ubojstvo emigranta Đurekovića u Bavarskoj naredio srpski, a proveo crnogorski dio jugoslavenske Službe državne sigurnosti.No sama budućnost Josipa Perkovića je neizvjesna. Njegov odvjetnik Anto Nobilo najavljuje kako će iskoristiti sva pravna sredstva protiv izručenja te da će se nakon redovne žalbe, žaliti Vrhovnom sudu, ali i Ustavnom sudu koji nema propisani rok u kojem mora donijeti odluku. Za Deutsche Welle tako kaže da se nada da do izručenja, bez obzira na odluku zagrebačkog Županijskog suda, neće doći. „Smatram da je sustav zakona vezan za europski uhidbeni nalog takav da onemogućava izručenje ako je Hrvatska pravna država i poštuje zakone", kaže nam.

Njemačka ne bi izručila svoga obavještajca

Kada je riječ o hrvatskim nacionalnim interesima, odvjetnik Nobilo kaže da je svako izručenje vrhunskog obavještajca ugrožavanje interesa države. „Ne znam ni jednu ozbiljnu državu, pa čak ni Njemačku, koja bi izručila svog obavještajca. Ako bi pogriješio, vjerojatno bi Njemačka sama provela kazneni postupak nad svojim obavještajcem i ne bi dopustila da se izruči. Isto tako je i s Izraelom, Velikom Britanijom, Sovjetskim Savezom, Sjedinjenim Državama...", nabraja Nobilo.

Brojna su nagađanja o razlozima o pokušaju sprječavanja izručenja Perkovića njemačkom sudstvu; od dokazivanja suverenosti hrvatskog sudstva, preko „veze s Pantovčaka", budući je Perkovićev sin savjetnik predsjednika Ive Josipovića pa do brojnih mračnih tajni koje ovaj obavještajac nosi iz vremena osnivanja hrvatske države i suradnje s prvim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom.

Osuđivani ubojice kao agenti Njemačke u Hrvatskoj?

O postupanju Njemačke u ovom slučaju kaže da je vrlo čudno. „Osobno, a i svi u Hrvatskoj, imamo apsolutno visoko mišljenje o njemačkom pravosuđu koje nam je u mnogo čemu uzor. Međutim, ono što se događalo u slučaju Prates za ubojstvo Đurekovića ne ulazi u kategoriju poštenih suđenja", tvrdi naš sugovornik i dodaje da vjeruje kako je riječ o izuzetku u njemačkom pravosuđu.

„Dok tužitelji ne počnu poštovati hrvatske zakone, surađivali s hrvatskim državnim organima, a ne da im agenti budu osuđivani ubojice u Njemačkoj, naravno da ne vjerujemo takvom pravosuđu i nismo im trenutno spremni izručiti rezultate svoje privatne istrage, ali to se brzo može promijeniti", zaključuje Nobilo u razgovoru za Deutsche Welle.

Podsjetimo, tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu kojega je njemačko pravosuđe osudilo zbog Đurekovićevog ubojstva, Perkovića je teretio Vinko Sindičić, također bivši jugoslavenski obavještajac koji je proveo 15 godina iza rešetaka zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula 1988. u Škotskoj.

Drugi je važan čovjek optužbe, objavio je ranije Nobilo, Bože Vukušić osuđen 1984. za poticanje na ubojstvo radnika Jusufa Tatara, koji je u konačnici i ubijen. Vukušić je odslužio 7 godina njemačkog zatvora, a 1991. protjeran je u Hrvatsku i primljen u Službu za zaštitu ustavnog poretka.

Piše: Siniša Bogdanić/DW
09.01.2014. 09:48:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh