« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
SAVEZNICI

Njemačka i Francuska pozivaju na stvaranje euro-vlade

Angela Merkel i Sarkozy odlučno protiv problema koji trenutno ugrožavaju EU

Merkel i Sarkozy žele spasiti Uniju
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Angela Merkel

,

Euro vlada

Njemačka i Francuska pozivaju na osnivanje izvršnog tijela koje bi upravljalo ekonomijama 17 država euro-zone. Dvije najveće europske ekonomije smatraju da bi do sredine sljedeće godine sve zemlje koje koriste euro trebale usvojiti zakone koji nalažu obavezno uravnoteženje državnog proračuna.

Nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u Parizu da Njemačka i Francuska žele da se osnuje 'istinska europska vlada' koja bi imala glavnu riječ na ekonomskom planu. U njoj bi, prema ovoj zamisli, bili čelnici 17 država koje koriste euro, na čelu bi joj - barem na početku - bio aktualni predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy, a nova bi se međudržavna vlada sastajala najmanje dva puta godišnje.

Inače, danas su objavljeni podaci koji govore o usporavanju gospodarskog rasta u zemljama koje koriste euro. U drugom poslovnom kvartalu, ekonomije euro-zone imale su rast od samo 0.2 posto - za razliku od prvog kvartala kada je rast bio 0.8 posto.  Rast u Njemačkoj bio je u razdoblju od travnja do srpnja samo 0.1 posto.

Oliver Roth iz banke Close Brothers Seydler, koja ima sjedište u Frankfurtu, kaže da to nije dobra vijest: "Manji nacionalni proizvod probudio je zabrinutost da bi ekonomska kriza mogla nastupiti u jeku aktualne dužničke krize".

Jedno od predloženih rješenja je izdavanje takozvanih euro-obveznica koje bi jamčile da će dug biti vraćen, a prodavale bi se na burzama. Njihovu isplatu investitorima jamčila bi cijela euro-zona, a ne pojedine, zadužene države.  Njemačka se međutim protivi toj ideji.

Kako javlja londonska dopisnica Glasa Amerike Saleh Hennessy, Oliver Roth smatra da je Njemačka u pravu. "Nadam se da će kancelarka Merkel ostati uporna u svom protivljenju euro-obveznicama.  One bi  kratkoročno možda stabilizirale burze, ali na duži rok, samo bi im štetile" - izjavio je Oliver Roth.

Velike ekonomije euro-zone, pogotovo Njemačka, već su financijski pomogle najzaduženijim, manjim članicama - Grčkoj, Irskoj i Portugalu.  Neki se pribojavaju da Italija i Španjolska, dvije od većih europskih ekonomija, kreću pravcem Grčke.  Uz to, postoji zabrinutost u vezi s francuskim državnim financijama. Analitičari se pribojavaju da se dužnička kriza, koja je počela na marginama euro-zone, seli u njezino središte.

Jedan od najvećih svjetskih investitora, George Soroš, smatra da će euro biti spašen tek ako se uvedu značajne promjene. On je u intervjuu za BBC izjavio da smatra da su euro-obveznice pravo rješenje: "Euro mora profunkcionirati.  Da bi se to dogodilo, vrlo zadužene zemlje poput Španjolske i Italije moraju refinancirati svoj nacionalni dug po razumnoj kamatnoj stopi. To je najbolje učiniti uz pomoć euro-obveznica".

17.08.2011. 11:41:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh