« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Tajne ne prolaze

Ništa od pregovora SAD-a i Irana

Amerikanci su u četvrtak izjavili da najnoviji prijedlog Irana za pregovore sa Zapadom nije zadovoljio međunarodne zahtjeve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

State Department

,

Barack Obama

"Time se zapravo ne odgovara na našu najveću zabrinutost, a to je iranski nuklearni program", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

"Iran je ponovio svoje stajalište da je, što se tiče njega, njegov nuklearni dosje zatvoren. To svakako nije slučaj. Postoji mnogo otvorenih pitanja", istakao je Crowley.

On je najavio da će šest velikih sila koje s Teheranom pregovaraju o njegovim nuklearnim ambicijama, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačka, u petak nastaviti konzultacije.

SAD je okvirno odredio rok do rujna da se Iran odluči o njegovoj ponudi za otvaranje i razgovore. Dužnosnici u Washingtonu kažu da Obamina administracija ostaje otvorena za razgovore i nade se da će iranski dužnosnici pokazati sličan interes do okupljanja svjetskih državnika na Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, krajem rujna u New Yorku.

Predsjednik Barack Obama upozorio je iranski režim početkom ove godine kako SAD želi vidjeti pozitivan odgovor na svoju ponudu za otvaranje do kraja rujna. U suprotnom, Obama je upozorio da SAD može izvršiti pritisak za uvođenje novih sankcija protiv Irana.

Iran u svom prijedlogu nije odgovorio na ponudu skupine šest velikih sila za ustupke u zamjenu za obustavu iranskog obogaćivanja urana i njegove prerade. Iranci nisu ni spomenuli određene zabrinutosti oko svog nuklearnog programa, rekao je američki dužnosnik, prenosi MSNBC News.

"Mi pokušavamo ocijeniti što to znači, ono što oni govore, a mi ćemo ispitati jesu li oni za ozbiljan angažman", dodao je dužnosnik.

Američki dužnosnici kažu kako bi željeli imati konsenzus unutar skupine šest zemalja, prije njihovog ministarskog sastanka u New Yorku, na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a.

U sklopu zasjedanja, predsjednik Obama će 24. rujna predsjedavati sjednicom Vijeća sigurnosti UN, na tematskoj raspravi posvećenoj nuklearnoj neproliferaciji i razoružanju.

Izvor: Hina

10.09.2009. 23:55:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh