« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
GENIJALAC

Nišlija će dobiti Nobelovu nagradu?

Njegov se rotor može koristiti za iskorištavanje energije riječnih tokova, morskih valova ili vjetra minimalne brzine, koja ne prelazi brzinu normalnog hoda

Helikopter sa Stojanovićevim rotorom
Helikopter sa Stojanovićevim rotorom (Screenshot RTS)
Više o

rotor

,

izum

,

Milija Stojanović

,

samopodešavajuće lopatice

Geniji su često neshvaćeni, a vidjet ćemo kako će proći najnoviji revolucionar na području proizvodnje energije, Nišlija Milija Stojanović. Profesor matematike izumio je i patentirao rotor sa samopodešavajućim lopaticama, a tvrdi da njegov izum prkosi Newtonovom zakonu o kretanju tijela i povećava proizvodnju električne energije u hidroelektranama za 20 do 30 posto.

Prema riječima izumitelja, njegov se rotor može koristiti za iskorištavanje energije riječnih tokova, morskih valova ili vjetra minimalne brzine, koja ne prelazi brzinu normalnog hoda.
Prvi pokušaj primjene izuma nije uspio, jer Elektrodistribucija Srbije i Stojanović nisu našli investitora i ishodili sve dozvole za probu u minielektrani Sićevo.

Za izum niškog profesora zainteresirale su se tvrtke iz SAD, a kako je Stojanović u televizijskoj emisiji pokazao kako se njegov rotor uvijek okreće prema naprijed, bez obzira iz kojeg smjera dolazio vjetar (u ovom slučaju zrak iz fena), Newtonov zakon je izgleda našao iznimku, a Stojanović se ozbiljno kandidirao za Nobelovu nagradu.


06.03.2012. 22:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh