« Fun
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
fašnik u svijetu

Nijemci skinuli Angelu Merkel do kraja

U Njemačkoj počele završne karnevalske svečanosti s brojnim sudionicima unatoč niskim temperaturama.

"Prognana" gola Angela (foto: CORBIS)
Više o

karneval

,

politička satira

,

karneval u njemačkoj

,

karnevalske svečanosti

,

fašnik

U najvećim središtima karnevalskog slavlja u Njemačkoj, Koelnu, Duesseldorfu i Mainzu, u četvrtak je počeo završni dio ovogodišnjih karnevalskih svečanosti, a brojni sudionici karnevala izišli su na ulice unatoč niskim temperaturama i lošem vremenu.

Zadnji četvrtak uoči vrhunca karnevalskog slavlja, koji se u glavnim karnevalskim središtima slavi u ponedjeljak uoči Pepelnice, rezerviran je za sudionice karnevala koje po tradiciji na "Weiberfastnacht" ("Bablja fašnička noć") zauzimaju gradske vijećnice i raznim "ludostima", među ostalim i rezanjem kravata gradonačelnicima i svim muškarcima koji nose taj modni detalj, jednom u godini "postavljaju stvari naopačke" i simbolično preuzimaju vlast.

Karnevalske svečanosti kulminirat će u ponedjeljak karnevalskim povorkama na kojima se samo u tri najveća središta, Koelnu, Duesseldorfu i Mainzu, očekuju milijuni posjetitelja iz čitava svijeta. Povorke s vozilima karnevalskih udruga svake se godine na satiričan način obračunavaju s političkim moćnicima. Ove je godine prvotno zamišljeno vozilo s golom lutkom Angele Merkel povučeno iz programa i zamijenjeno Angelom Merkel u bikiniju.

Fašničke i karnevalske svečanosti u Porajnju završavaju spaljivanjem ili ukapanjem slamnatih lutaka koje "na sebe preuzimaju grijehe".

Slavljenje fašnika, kako se pokladne svečanosti zovu u južnim dijelovima Njemačke, ili karnevala u Porajnju, uglavnom je ograničeno na katoličke dijelove zemlje, a u protestantskim dijelovima sjeverne i istočne Njemačke taj običaj gotovo i ne postoji.(hina/metro-portal)

19.02.2009. 22:01:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh