« Nogomet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
EURO 2012

Nijemci pomeli Grke za polufinale

Nijemci su s iznenađujućom postavom potpuno razvalili Grke u drugom poluvremenu

Lahm slavi gol
Lahm slavi gol (Screenshot DailyMotion)
Više o

Euro 2012.

,

četvrtfinale

,

Njemačka Grčka

Dvoboj Grka i Nijemaca u drugoj četvrtfinalnoj utakmice Europskog prvenstva donio je najavljenu borbu Davida i Golijata, organiziranih i fanatičnih boraca, protiv apsolutnih favorita, čak i za odlazak u finale i osvajanje naslova.

Na iznenađenje njemačke nacije izbornik Löw pristojno je ispremiješao svoj sastav. Povratnik Boateng zauzeo je svoje mjesto na desnoj strani posljednje linije, ali napadački trojac Müller, Podolski, Gomez, koji mu je zabio četiri pogotka na turniru, zamijenio je s Reusom, Schürrleom i u špici Kloseom.

Grčki izbornik Santos morao je sastav osmisliti bez kapetana i ključnog čovjeka Karagounisa, kojeg je na travnjaku Arene u Gdansku zamijenio Makos, više defenzivniji orijentiranim igračem.

Nijemci su očekivano, autoritativno, otvorili susret, u želji da brzim akcijama i dodavanjima što prije stignu do protivničkog gola. Na uvodnu priliku u kojoj Klose nije dobio loptu u izglednoj poziciji, odgovorio je pogotkom u četvrtoj minuti Schürlle, koji je opravdano poništen zbog zaleđa.

Grci su se ipak othrvali početnom pritisku, a žestokim startovima, poput onog Samarasova za žuti karton u 14. minuti, primirili su njemačke igrače, uspostavili svoju smirenu igru.

No, tada se budi Elf i daje do znanja kako što prije misli loptu poslati u grčku mrežu. Fantastično je Özila u prazan prostor izbacilo duplo dvostruko proigravanje njegovih suigrača, ali veznjak Reala pucao je ravno u vratara. Dominacija je nastavljena s tri gotovo mrtve prilike novaka u ekipi Reusa, koji je u dvije minute uspio naljutiti izbornika Löwa sa svojim napadačkim reakcijama.

Na isteku prvih pola sata grčki nogometaši, u jednoj od rijetkih kontri koje su pokušali uspješno izvesti, upozorili su protivnika da su još u utakmici. U tom kratkom periodu još je i Ninis uspio nakon prve organizirane akcije zaprijetiti Neueru, koji je morao dobro reagirati i zagrijati dlanove.

Ipak, Njemačka je do odmora stigla do početne prednosti, ali ne nakon smislene akcije, nego nakon odličnog solo poteza lijevog beka i kapetana Lahma, koji je primirio i opalio jednu loptu s nekih 20-ak metara. Sifakis je jednostavno bio nemoćan, a branič je zabio peti pogodak u 90. nastupu za Elf.

Imala je u završnici poluvremena njemačka reprezentacija još prilika, međutim, prvih 45 minuta zaključeno je s 1:0, potpuno zasluženim vodstvom.

U nastavak grčki izbornik Santos radi jedino moguće, dvostrukom zamjenom pokušao je okrenuti stanje na terenu u svoju korist. Ušli su Gekas i Fotakis, a teren su napustili Tzavellas i Ninis, čijim učinkom vjerojatno nije bio zadovoljan.

I kakva je to samo Grčka izašla na travnjak Arene u Gdansku u drugi dio okršaja. Goropadna, ofenzivna, u igri na sve ili ništa...

Što im se isplatilo već nakon deset minuta igre od odmora. Salpingidis je iskoristio nesmotrenost i nepažnju Lahma, probio po desnoj strani napada, fantastično uposlio na petercu Samarasa, koji se othrvao pritisku njemačkih braniča i poentirao preko Neuera, za gotovo senzacionalno izjednačenje rezultata na 1:1.

Međutim, Nijemci k'o Nijemci. Nije ih previše uzdrmao primljeni pogodak. Nastavili su sa svojom igrom, uspostavili dominaciju, ali i eksprseno stigli do pogotka za novo vodstvo. Boateng je ubacio s boka, ubacio u kazneni prostor, na pravom mjestu našao se Khedira, koji snažno zakucava loptu pod gredu, u 61. minuti dvoboja.

Grci su slomljeni sedam minuta kasnije. Özil je ubacio iz kornera, a glavom je egzekuciju obavio Miro Klose, zabivši svoj 64. pogodak za njemačku nogometnu reprezentaciju, što je samo četiri manje od legende Gerda Müllera.

Dokrajčio ih je Reus, vrhunskim pogotkom u 74. minuti, povisio na 4:1 i njemačku priču polagano priveo kraju.

Imali su Nijemci prilike dodatno posramiti protivnika, zabiti još koji pogodak, ali do kraja Grci su uspjeli ublažiti poraz, golom Salpingidisa, iz kaznenog udarca. Nakon što je Boateng u kaznenom prostoru igrao rukom.

Njemačka je tako, nakon Portugala, druga reprezentacija koja je izborila polufinale, u kojem očekuje boljeg iz dvoboja Engleza i Talijana. Grci mogu biti ponosni na svoj nastup na Euru, ali će se morati zadovoljiti prolaskom samo da četvrtine finala, što je ipak njihov konačni doseg.

Piše: HRsport
22.06.2012. 22:56:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh