« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
JOHN BULLARD:

Nije pitanje hoće li nego kada će BiH u NATO

Zapovjednik stožera NATO-a u BiH podsjetio je kako su sve bitne političke strukture u toj državi jasno iskazale potporu pridruživanju savezu

(Arhiva)
Više o

NATO

,

BiH

,

John Bullard

Bosna i Hercegovina sigurno će postati članica NATO-a i jedino je pitanje koliko će trebati vremena za provedbu reformi koje tome prethode, izjavio je general John Bullard, zapovjednik stožera NATO-a u Sarajevu.

"Nije pitanje hoće li nego kada će BiH postati članica NATO-a", izjavio je američki general u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Zapovjednik stožera NATO-a u BiH podsjetio je kako su sve bitne političke strukture u toj državi jasno iskazale potporu pridruživanju savezu te da je na njima sada uspostaviti mehanizme koji će osigurati da BiH "jednim glasom komunicira s Bruxellesom".

Pridruživanju NATO-u za sada se glasno protive tek oporbene stranke u Republici Srpskoj dok je vladajuća Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sklona raspisivanju referenduma o tom pitanju na entitetskoj razini.

Rasprave o ovome pojačane su u BiH uoči provedbe općih izborna najavljenih za listopad.

"Izbori ne smiju biti izgovor za onemogućavanje reformi. Ako bi se to dopustilo, BiH bi i naredne godine bila u istoj situaciji u kojoj je i danas", izjavio je Bullard.

Unatoč političkim napetostima koje vladaju u BiH, Bullard je ocijenio kako ne postoji izravna prijetnja njenoj sigurnosti jer je cijela zemlja na putu ka NATO-u i Europskoj uniji.Pojašnjavajući što BiH u može i treba učiniti kako bi u dogledno vrijeme dobila Akcijski plan za članstvo (MAP) kao posljednji korak prije punopravnog članstva u NATO-u, američki je general kazao kako je to prije svega rješavanje pitanja vlasništva nad pokretnom i nepokretnom vojnom imovinom kao i viška naoružanja i streljiva koje je uglavnom zastarjelo.

Istaknuo je kako se to zastarjelo oružje i streljivo mora uništiti te da se ne smije dalje prodavati.

Komentirajući moguće povećanje udjela oružanih snaga BiH u operacijama poput one u Afganistanu, general Bullard je kazao kako bi NATO pozdravio takvu odluku te da se trenutačno razmatra nekoliko opcija kako to realizirati.

Podsjetio je i da je BiH odlučila donirati vladi Afganistana 60 haubica te oko 15 tisuća strojnica što je ocijenjeno "velikodušnom ponudom". (hina/metro-portal)

05.02.2010. 11:28:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh