« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
stop

Nigerija traži zabranu filma District 9

Vrh nigerijske politike želi zabraniti film o vanzemaljcima jer prikazuje narod kao kriminalce i kanibale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

District 9

,

zabrana District 9

,

District 9 vrijeđa Nigeriju

Vlada Nigerije odlučna je u namjeri da se prestane prikazivanje filma District 9 uz tvrdnje da baca loše svjetlo na tu zemlju.

Tako je ministrica informiranja Dora Akunyili potvrdila za Afrički program BBC-ja da je zatražila službenu ispriku i od Sonyja jer, po njenom mišljenju, film prikazuje Nigerijce kao kanibale, kriminalce i prostitutke.

Malavijski glumac, Eugene Khumbanyiwa, koji glumi vođu bande pod nadimkom Obasanjo, kaže da Nigerijci nisu jedini koji su u flimu prikazani kao negativci.

Film govori o izvanzemaljskim izbjeglicama koje su novi dom našle u u tajnom gradu u Južnoafričkoj republici pod imenom Distrikt Devet.

Sve u svemu, radi se o umjetničkoj aluziji na aparthejd i val nasilja protiv stranaca, koji se posljednjih godina širi Južnoafričkom Republikom.

No, Dora Akunyili jen uvjerena da su na meti njezini sunarodnjaci Nigerijci.

"Osjećamo se vrlo loše zbog toga jer film jasno prikazuje Nigeriju u negativnom svjetlu, kao da smo kanibali, kao da smo kriminalci", rekla je.

"Ime našeg bivšeg predsjednika ( Obasanjo) jasno je navedeno kao ime vođe bande, a naše su dame prikazane kao prostitutke koje spavaju s inzvanzemaljskim bićima", dodaje Akunyili.

Ministrica informiranja naredila je nigerijskom odboru filmskih i video cenzora  zabrane prikazivanje filma i dase zaplijene svi primjerci.

"Službeno sam pisala i Sony Pictures Entertainmentu, tvrtki koja je producirala film, tražeći neuvjetovanu ispriku zbog tog nečuvenog napada na imidž Nigerije", dodala je.

Akunyili je od Sonyja tražila da revidiraju film u skladu s njezinim zahtjevima te da iz njega izbace sve "dijelove koji vrijeđaju nigerijski narod".

Ministrica najavljuje da će, nakon što je međunarodnoj javnosti dopustila da iznese sliku od državi na temelju ponašanja "nekoliko kriminalaca", Nigerija biti prisiljena na  "rebranding".

U prijevodu, izgledno je da će sada i nigerijska filmska industrija Nollywood nastojati prikazati zemlju u boljem svjetlu.

No, glumac Khumbanyiwa kaže da nigerijski glumci u filmu nisu imali problema s navodnim prikazom njihove zemlje.

On uvjerava da film koji prikazuje ljude željne izvanzemaljskog mesa ne bi li stekli njihove natprirodne moći nikako ne treba shvatiti doslovno.

"To je priča, znate", rekao je. "Nije da Nigerijici jedu izvanzemaljce. Kao prvo, izvanzemaljci ne postoje".

22.09.2009. 11:44:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh