« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PROSVJEDNICI NE ODUSTAJU

Ni nakon 16 dana pobuna u Kairu ne jenjava

Prosvjednici na središnjem trgu Tahriru u Kairu ne žele odustati i otići u srijedu, 16. dana pobune i masovnih prosvjeda protiv predsjednika Hosnija Mubaraka

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

prosvjedi

,

Kairo

,

Hosni Mubarak

Na tom trgu, koji je postao simboličnim središtem pobune pokrenute 25. siječnja, tisuće prosvjednika koji tamo provode dane i noći obećali su da neće odustati dok predsjednik Mubarak ne ode s vlasti, prenosi Hina.

Dan nakon što su u utorak održali jedan od dosad najvećih prosvjeda, protivnici Mubaraka ponovno su napunili središnji trg premda nije bio zakazan poseban prosvjed. Vlada je najavila ustavne reforme, a 82-godišnji Mubarak, koji je 30 godina na čelu države, obećao je da se neće ponovno kandidirati za predsjednika u rujnu. Međutim, prosvjednici i dalje traže njegovu ostavku.

Više stotina prosvjednika blokiralo je u srijedu pristup zgradi parlamenta koju osigurava vojska, ali nije bio većih incidenata. Međutim, u zapadnoj egipatskoj pokrajini New Valley tri su prosvjednika ubijena, a nekoliko ih je ozlijeđeno iz vatrenog oružja u sukobima između snaga sigurnosti i oko 3.000 prosvjednika. Sukobi su izbili u utorak i nastavili su se u srijedu, prenosi Reuters.

I dok se prosvjedi nastavljaju, procjenjuje se da ova kriza stoji Egipat 310 milijuna dolara dnevno. Središnja banka je priopćila u srijedu da je spremna ponovno izravno intervenirati u valutno tržište, nakon intervencije u utorak, ako zaključi da je to potrebno kako bi se očuvala vrijednost egipatske funte.

09.02.2011. 15:54:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh