« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
hajde da vidimo

Sanader u Rijeci: Ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji

(Karmen Mrkić, CROPIX)
Više o

hdz u puli

,

hrvatsko-slovenski spor

Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je danas da "ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji, ali da ćemo u ući u Europsku uniju te da Slovenija nema pravo blokirati Hrvatsku i koristiti svoju poziciju članice EU da bi blokirala nekoga drugoga".

"To nisu načela na kojima je stvorena EU i načela europskih integracija i ako je nas dopala uloga da tumačimo Europi izvorna načela EU, mi ćemo ih tumačiti, ali na ucjene nećemo pristati", rekao je Sanader na središnjem predizbornom skupu HDZ-a za Primorsko-goransku županiju u Rijeci.

Podsjetio na posljednji prijedlog Europske komisije, koji kaže da će se granična crta u Savudrijskoj vali odrediti po međunarodnom pravu i da će ju odrediti međunarodni sud od pet sudaca, a koji je prihvatio Hrvatski sabor.

Sanader je rekao da misli da će Slovenija prihvatiti prijedlog navodeći da je taj prijedlog dobar i da odgovara i njima, kako bi izašli iz zamke u koju su se uvukli, te je predložio Sloveniji da prihvati da arbitražni sud od pet sudaca rješava problem i da pusti Hrvatsku da završi pregovore i uđe u EU.

Mi pregovore možemo završiti do kraja godine ili mjesec do dva kasnije, te tijekom 2010., najkasnije početkom 2011. biti punopravna članica EU . Tamo nas čekaju i od samih naših početaka mi smo dio tog europskog civilzacijskog kruga, rekao je Sanader te pozvao slovenske turiste da, bez obzira na probleme u vezi s graničnim pitanjima, posjete Hrvatsku.

Sanader je istaknuo da Vlada nikada nije radila razliku među županijama i gradovima bez obzira tko je u njima na vlasti. Dodao je da je "vrijeme da smijenimo Obersnela i Komadinu jer je dosta bilo njihove demagogije i populizma" te da su promjene u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji moguće.

Dodao je da dosadašnju lokalnu vlast među ostalim treba upitati zašto se u Primorsko-goranskoj županiji ne grade škole i vrtići i zašto se Rijeka nije kandidirala za svjetsko rukometno prvenstvo, u čemu bi joj Vlada bila pomogla, kao i drugim gradovima.

Sanader je kazao da je Vlada pomogla da brodogradilište Viktor Lenac stane na noge, da je povećala jamstva za štednju u bankama, donijela zakon o minimalnoj plaći, povećala neoporezivi dio plaće, nije dopustila povećanje cijena plina i električne energije, pozvala banke da ne dižu kamate na kredite i nije dozvolila devalvaciju kune.

Ocijenio je da je HDZ ostvario najveće uspjehe za Hrvatsku, među njima ulazak u NATO i u Vijeće sigurnosti UN-a te da to ne bi bilo ostvareno da nije bilo branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Nazočnima su se na skupu obratili i HDZ-ovi kandidati za gradonačelnicu Rijeke i primorsko-goranskog župana Vesna Buterin i Josip Borić.

 

10.05.2009. 22:15:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh