« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
DRŽAVNE AGENCIJE:

Nezaposlenost je povećana u cijeloj regiji osim u Sloveniji

U Hrvatskoj je tijekom godine nezaposlenost povećana za 10,5 posto u odnosu prema 2008.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srđan Vrančić/Cropix)
Više o

Srbija

,

Bugarska

,

Slovenija

,

nezaposlenost

,

Crna Gora

,

BiH

,

Ankica Paun-Jarallah

,

jugoistočna Europa

Gotovo sve zemlje jugoistočne Europe tijekom 2009. godine suočile su se s povećanom nezaposlenosti, što je izravna posljedica svjetske gospodarske krize i recesije koja se na taj način odrazila i u ovoj regiji, priopćili su u četvrtak na konferenciji u Sarajevu ravnatelji državnih agencija za zapošljavanje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Bugarske.

Na konferenciji, koju je organizirao Centar javnih službi za zapošljavanje jugoistočne Europe, ravnateljica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ankica Paun-Jarallah priopćila je da je u Hrvatskoj tijekom godine nezaposlenost povećana za 10,5 posto u odnosu prema 2008. godini.

Ankica Paun-Jarallah je istaknula kako je s obzirom na trenutačno stanje vrlo važno potaknuti regionalnu suradnju kojom bi se osiguralo otvaranje većeg tržišta na kojemu bi nezaposleni lakše dolazili do posla.

U Hrvatskoj je trenutačno evidentirano oko 273 tisuće osoba, no stanje je bolje u usporedbi s BiH, gdje je evidentirano gotovo pola milijuna nezaposlenih, te sa Srbijom, koja ima nešto više od devet milijuna stanovnika, a u njoj posao traži više od 730 tisuća osoba.

Ravnateljica slovenskoga Zavoda za zapošljavanje Marija Poglajen iznijela je podatak po kojemu je u toj državi, unatoč krizi, zaposlenost povećana za desetak posto, pri čemu je posebna pozornost dana boljim izgledima zapošljavanja osoba koje završavaju fakultete. (hina/metro-portal)

26.11.2009. 18:09:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh