« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Nezapamćena kriza u Holdingu

Slučajevi premlaćivanja Igora Rađenovića i Dušana Miljuša moraju biti riješeni prije lokalnih izbora sljedeće godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Zagrebački holding

,

Zagrebačke ceste

,

Dušan Miljuš

,

Igor Rađenović

Afera s premlaćivanjem bivšeg direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića već je prešla okvire skandala unutar gradskih struktura i postala prvorazredni politički, pa i društveni, problem.

Prvo, EU vrši sve jači pritisak na Sanaderov kabinet zbog sporosti u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom, a upravo slučajevi premlaćivanja Rađenovića i novinara Dušana Miljuša strše kao paradigma obračunavanja udruženih kriminalaca sa svima onima koji im stanu na put i, kako je to nedavno pojasnio Miljuš, počnu ‘postavljati pitanja o podrijetlu imovine’. Sanaderu kojega najesen očekuje otvaranje još 12 novih poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, nikako ne odgovaraju ‘packe’ zbog krize u pravosuđu i policiji.

Drugo, deseci neriješenih slučajeva ubojstava i razbojstava, te ponašanje razularenih huligana na zagrebačkim ulicama, konačno su stvorili kritičnu masu u javnosti koja se više ne osjeća sigurno i traži odgovore od policije, ali i državnih i gradskih čelnika.

Treće, optužbe 41-godišnjeg Miodraga Šimunca da je pretukao Rađenovića po nalogu predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića samo su dolile ulje na vatru. Naravno, polazeći od pretpostavke nevinosti, ali i pretpostavke da javnost obožava teorije zavjere, i Ljubičić bi ovdje mogao biti žrtva, kako bi netko treći usmjerio istragu u ‘krivom’ smjeru.

Toliko toga ovisi o rješenju premlaćivanja Igora Rađenovića: uspješnost u borbi s korupcijom, opstanak ili raspad SDP-a, brojne fotelje u Zagrebačkom holdingu, pa i brzina pristupnih pregovora s EU.

- Spreman sam otići na poligraf u Novinarski dom da odgovaram na pitanja! - rekao je Ljubičić dodajući kako se sve afere vežu uz Holding bez ijednog dokaza, temeljeno na špekulacijama i nagađanjima novinara.

Gradonačelnik Milan Bandić cijelo vrijeme mudro šuti i pomno prati kako se stanje razvija. - Ja za razliku od Ljubičića ne komentiram tuđe izjave - rekao je za portal Javno.hr nakon što je Ljubičić priznao da‘u Zagrebačkim cestama postoji kriminal’. U toj reakciji mnogi su prepoznali nagovještaj zahlađenja odnosa njih dvojice, nakon što je gradonačelnik dosad bezuvjetno štitio sve svoje ljude.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da se lokalni izbori opasno približuju, stvari postaju jasnije. Vremena je sve manje, pa Bandić u nekoliko mjeseci mora očistiti situaciju ne bi li opet osigurao glatku  pobjedu. S obzirom na njegovu popularnost i na to da ga građani Hrvatske vide kao jednog od mogućih Mesićevih nasljednika, čini se da njega više zabrinjava pomisao da će morati koalirati s HNS-om ili nekom drugom ‘nepoželjnom’ strankom. Zbog svega toga Ljubičića mora držati na distanci, ako se Šimunčeve optužbe ipak dokažu.

Bandić koji je dosad bezuvjetno štitio sve svoje ljude, počeo se lagano distancirati od Ljubičića jer što ako se dokažu Šimunčeve riječi?

Konačno, tu je problem i unutar samoga SDP-a. Već u ovom mandatu devetero gradskih zastupnika okupljenih oko Jurice Mejića pokazali su neposluh Bandiću, od kritiziranja odluke o zatvaranju Močvare, do (ne)izglasavanja GUP-a. I dok mediji šuškaju kako Milanović samo čeka na trenutak konačnog napada na Bandića, gradonačelnik Zagreba šuti, obilazi grad i skuplja glasove na terenu.

Piše: Piše: Dorino Manzin
25.07.2008. 17:10:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh