« Znanost
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

New Horizons krenuo prema Ultima Thule

Sonda je dobila je zeleno svjetlo za prelet pored masivnog kozmičkog tijela Ultima Thule smještenog u tajnovitom Kuiperovom pojasu

Kakve tajne krije Ultima Thule?
Kakve tajne krije Ultima Thule? (NASA)
Više o

Kuiperov pojas

,

New Horizons

,

Ultima Thule

New Horizons, NASA-ina letjelica usmjerena je u ponedjeljak prema udaljenom kozmičkom objektu , udaljenom kozmičkom objektu skrivenom unutar Kuiperovog pojasa nazvanom Ultima Thule.

Razlog zbog kojeg su voditelji misije zadnja tri tjedna sjedili na rubu stolca je opasnost od potencijalnog udara koji bi uništio brzojureću letjelicu, no kako stvari stoje - između Horizonsa i Ultima Thulea nema prašine, kamenja ni ostalih prepreka koje bi misiju priveli preuranjenom kraju.

New Horizons će se Ultima Thuleu približiti 1. sječnja 2019. u 18:33.

Kako pred letjelicom nema nikakvih prepreka, New Horizons će se nastaviti kretati svojom putanjom koja će ga dovesti na svega 3500 kilometara udaljenosti od Ultima Thulea, također poznatog kao 2014 MU69.

Ultima Thule dobila je ime temeljem javnog natječaja, a i dalje se ne zna s potpunom sigurnošću o kakvom se objektu zapravo radi. Par dana prije Božića očitanja svjetlosti s objekta pokazala su da se najvjerojatnije radi o sferičnom obliku, iako se na osnovi snimaka Hubblea vjerovalo da se radi o cilindričnom ili možda čak i binarnom objektu.

Uglavnom, na nove informacije nećemo dugo čekati...

26.12.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh