« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
POZDRAV SA ZADNJE RUPE

Nevladine udruge protiv Zakona o igralištima za golf

Poruka: Zaustavimo otimačinu šuma i polja - Ukinite Zakon o igralištima za golf!

'Razglednice' su se potpisivale i u Puli, Splitu i Dubrovniku
'Razglednice' su se potpisivale i u Puli, Splitu i Dubrovniku (Goran Sebelić, CROPIX)
Više o

Zelena akcija

,

nevladine udruge

,

Dan planeta Zemlje

,

Zakon o golf-igralištima

,

Jagoda Munić

,

devastacija prirode

,

eko-plac

U povodu Dana planeta Zemlje, nevladine udruge, predvođene Zelenom akcijom, danas su na zagrebačkom Zrinjevcu održale akciju protiv Zakona o igralištima za golf poručivši - "Zaustavimo otimačinu šuma i polja - Ukinite Zakon o igralištima za golf!".

Aktivisti su žutom trakom na kojoj je pisalo "Izvlašteno radi golf igrališta" ogradili dio Zrinjevca te na taj način simbolično demonstrirali kako je moguće izvlastiti veliki dio zemljišta temeljem tog zakona. Građani su mogli na improviziranom vježbalištu golf lopticama gađati limenke na kojima je pisalo "Otimačina", "Korupcija", "Uništavanje šuma"...

Jagoda Munić iz Zelene akcije rekla je da Dan planeta Zemlje obilježavaju od 1995. na način da se fokusiraju na jednu prioritetnu okolišnu temu za Hrvatsku, a ove godine je to devastacija šuma i polja kojima prijeti Zakon o igralištima za golf.

Navela je da su prema nedavno predstavljenom istraživanju koje je proveo GfK, hrvatski građani protiv Zakona o igralištima za golf. Primjerice, izvlaštenje privatnih vlasnika radi gradnje golf igrališta neprihvatljivo je za čak 85 posto građana, a od tijela javne vlasti bez javnog natječaja za čak 89 posto građana.

Naglasila je da u povodu Dana planeta Zemlje ponovno od Hrvatskog sabora traže da hitno ukine Zakon o igralištima za golf, jer je, ističe, protivan Ustavu, što će, vjeruju, uskoro potvrditi i Ustavni sud.

Na Zrinjevcu je održan i tradicionalni eko-plac na kojem su se građanima predstavile udruge i proizvođači eko-proizvoda.

Građani su mogli pogledati tematsku izložbu, te poslati protestnu elektroničku poštu i potpisati se na veliku razglednicu "Pozdrav sa zadnje rupe" koju će aktivisti uručiti Hrvatskom saboru. Razglednice i e-mailovi se istodobno skupljaju i u Puli, Splitu i Dubrovniku. (hina/metro-portal)

25.04.2009. 18:20:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh