« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
STRAŠNO

Nevjerojatnih 82 posto Hrvata pobjeglo bi iz zemlje

Samo 12 posto ispitanika izjavilo je da uopće ne razmišlja o odlasku iz zemlje, što je sramotan podatak koji bi trebao zabrinuti sve političare

Svi žele ići raditi u inozemstvo
Svi žele ići raditi u inozemstvo (DeviantArt)
Više o

traženje posla

,

posao u inozemstvu

,

posao u Njemačkoj

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2014. se iz Republike Hrvatske se u inozemstvo se odselilo 20.858 osoba, a zanimalo nas je koliko ih razmišlja o tom pothvatu.

Portal posao.hr je u razdoblju od 2. do 9. listopada proveo istraživanje na uzorku od 547 ispitanika i dobio zanimljive rezultate.

Nevjerojatnih 82 posto ispitanika je na pitanje 'Razmišljate li o odlasku u inozemstvo?' odgovorilo s da. Ipak, 32 posto ispitanika razmišlja o tome, ali ne radi aktivno na tome da uistinu pokupi svoje stvari i odsele se.

S druge strane, 28 posto ispitanika koji razmišljaju o tome svaki dan aktivno radi na tome što ukazuje na to da je njihova odluka značajno čvršća od samog razmišljanja o odlasku. Od svih ispitanika koji su rekli da razmišljaju o odlasku u inozemstvo, 22 posto ispitanika je tek počelo raditi na tome.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr, prokomentirao je rezultate: „Iako velik broj ljudi u Hrvatskoj razmišlja o odlasku iz zemlje, stvarno se odlučuje manji broj od ukupnog postotka. Najčešće odlaze kad u Hrvatskoj zaista ne mogu više preživljavati. Kvaliteta života je jedan od razloga zbog kojih mnogi ipak ostaju u zemlji, čak i uz manja primanja."

Dok je 2012, godini broj odseljenih u inozemstvo bio 12.877, u 2014. godine povećao se na 15.262. U protekloj godini su se najviše se odseljavali mladi u dobnoj skupini između 25 - 29 godina, slijedi ih dobna skupina od 30 - 39, no ne zaostaje odseljavanje i starijih koji pripadaju dobnoj skupini od 45 - 59 godina. Podaci ove ankete ukazuju na to da možemo očekivati i povećanje ovih brojki te još jednom potvrdilo da je odljev mozgova hrvatska stvarnost.

Ipak, 12 posto ispitanika nimalo ne razmišlja o odlasku u inozemstvo, a manji udio njih (6%) istaknuo je da većina osoba u njihovoj okolini razmišlja ili aktivno radi na tome, dok oni sami ne razmišljaju o tome.

03.11.2015. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh