« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POČETAK 3. VELJAČE

Neviđeno osiguranje i interes medija za suđenje za ubojstvo Pukanića

Za suđenje je akreditirano 126 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 28 medijskih kuća, a u sudnicu će ulaziti kroz tri sigurnosne provjere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

USKOK

,

Ivo Pukanić

,

suđenje

,

ubojstvo Pukanića

,

Amir Malafani

,

Robert Matanić

,

Luka Matanić

,

Milenko Kuzmanović

,

Željko Milovanović

,

Bojan Gudurić

,

Slobodan Đurović

,

Ivana Kršul

,

Sreten Jocić

,

Županijski sud u Zagrebu

,

Niko Franjić

Na zagrebačkom Županijskom sudu 3. veljače počinje suđenje za ubojstvo suvlasnika i novinara tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića za koje je USKOK optužio Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića.

Dosad nezabilježen interes medija vlada za ovo suđenje za koje je akreditirano 126 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 28 medijskih kuća, od kojih su tri iz inozemstva.

Pripremljene su i do sada neviđene mjere osiguranja. Tako će, primjerice, publika u sudnici prolaziti tri sigurnosne provjere od ulaza u zgradu do velike dvorane suda na Zrinjevcu u kojoj će se voditi postupak.

Na optuženičkoj klupi neće biti Gudurića, za kojim se još traga, i Milovanovića. On je, pak, pritvoren u Beogradu, gdje je za isti zločin optužen zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim financijerom i naručiteljem ubojstva Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam. Milovanoviću će se suditi u Srbiji koja ga je odbila izručiti Hrvatskoj jer ima njezino državljanstvo.

Suđenje za ubojstvo Pukanića i Franjića vodit će sutkinja Ivana Kršul pred kojom bi se prvog dana suđenja četvorica dostupnih optuženika trebali očitovati o optužbi USKOK-a da su se udružili u međunarodnu zločinačku organizaciju na čelu s Jocićem, eksplozivnom napravom ubili Pukanića i Franjića te namjeravali ubiti još dvije osobe na zagrebačkom području. U optužnici se ne navodi o kojim osobama je riječ.

Prije početka suđenja Vrhovni je sud morao odlučiti o žalbi Milovanovićeva odvjetnika Saše Novaka na odluku da se njegovom branitelju sudi u odsutnosti. Obrana je tražila da se dio spisa koji se odnosi na Milovanovića razdvoji i "zamrzne" jer će mu se za isto djelo suditi u Beogradu, no Vrhovni je sud žalbu odbio.

Šestoricu optuženih USKOK tereti za ubojstva iz koristoljublja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanja za počinjenje kaznenih djela.

Prema optužnici, ubojstvo Pukanića organizirano je kako bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti.

Zločinačku organizaciju koja ga je likvidirala navodno je u Srbiji u prvoj polovici 2008. organizirao Sreten Jocić, a potom je njegov kum Slobodan Đurović, po njegovom nalogu, za 1,5 milijuna eura organizirao atentat na Pukanića.

Đurović je, tvrdi USKOK, od kraja svibnja do kraja listopada 2008. s Robertom Matanićem dogovorio okupljanje osoba od povjerenja koje će isplanirati i izvršiti ubojstvo.

Robert Matanić je optužen da je s bratićem Lukom i Mafalanijem organizirao praćenje Pukanića te smještaj za Milovanovića i Gudurića koji su došli iz inozemstva. Oni su, pak, bili zaduženi za nabavu eksplozivne naprave i oružja, a u stanu Roberta Matanića dogovorili su da će ubojstvo počiniti 23. listopada na parkiralištu NCL Medija Grupe.

Na tim je sastancima navodno bio i Đurović koji je donosio novac i plaćao troškove nabave oružja, uređaja za praćenje, automobila i motocikla te nadzirao pripreme ubojstva.

Milovanovića se tereti da je nabavio eksplozivnu napravu koju je šest sati prije ubojstva dovezao skuterom kojeg je parkirao u neposrednoj blizini Pukanićeva automobila. Za to je vrijeme, prema USKOK-u, Gudurić s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici naoružan snajperom promatrao parkiralište s ciljem da ubije Pukanića ako eksplozivna naprava zataji.

Tjedan nakon ubojstva u akciji "Balkan ekspres" uhićeni su bratići Matanići, Mafalani i Đurović. Milovanović je krajem svibnja prošle godine uhvaćen u Beogradu, a jedino je još nedostupan odbjegli Gudurić za kojim je hrvatski MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna.U trenutku kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade "Nacionala" i došli do automobila u 18,27 sati ubojice su iz daljine aktivirali napravu. Pukanić i Franjić su poginuli na mjestu eksplozije, a još dvojica zaposlenika "Nacionala" su ranjena na svojim radnim mjestima.

Pukanićevo ubojstvo diglo je na noge cijeli hrvatski državni vrh, a vijest o njemu objavili su brojni svjetski mediji.

Istraga Pukanićeva ubojstva bila je tajna, no mediji su uoči podizanja optužnice objavili da postoji krunski svjedok, odnosno osoba koja je sudjelovala u pripremi ubojstva, ali se nagodila s USKOK-om te odlučila svjedočiti protiv optuženih.

Tisak nagađa da se optužnica temelji upravo na iskazu tog svjedoka pokajnika te da u pozadini zločina stoji duhanska mafija. Tim nagađanjima je pridonijelo i saslušanje Ratka Kneževića, crnogorskog poduzetnika koji je u više navrata u medijima za Pukanićevu smrt optužio duhanski kartel iza kojeg navodno stoje Stanko Subotić Cane i crnogorski premijer Milo Đukanović koji je, inače, Kneževićev kum. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 16:24:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh