« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
AFERA FIMI MEDIA

Nevenka Jurak ostaje u Remetincu

Ustavni sud djelomično je prihvatio ustavnu tužbu vlasnice tvrtke "Fimi media" Nevenke Jurak na odluku o produljenju istražnog zatvora, no ona zasada ipak ostaje u Remetincu

Nevenka Jurak
Nevenka Jurak (CROPIX)
Više o

pritvor

,

Nevenka Jurak

,

afera fimi media

Nevenki Jurak istražni je zatvor prije dva mjeseca produljen zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela te utjecaja na svjedoke koji još nisu ispitani u aferi "Fimi media". USKOK sumnja da su preko te tvrtke iz javnih poduzeća i ministarstava izvlačeni deseci milijuna kuna.

Po riječima odvjetnika Krešimira Vilajtovića Ustavni je sud ukinuo rješenje Županijskog suda prema kojemu je Nevenka Jurak zatvorena zbog opasnosti da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo. No, potvrdio je mišljenje suda da bi mogla utjecati na svjedoke koje još nisu ispitali USKOK-ovi istražitelji.

No, kako joj produljenje istražnog zatvora na koje se žalila Ustavnom sudu istječe 9. studenoga sutra će se na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odlučivati hoće li biti puštena na slobodu.

Branitelji Nevenke Jurak ustavnu su tužbu podnijeli ističući da su joj odlukom o zadržavanju "iza rešetaka" povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje i jednakost pred zakonom. Ona je 9. kolovoza prva uhićena u ovoj aferi, a iako najprije pred istražiteljima nije željela govoriti o optužbama za koje se tereti njena je obrana nakon podnošenja ustavne tužbe ustvrdila da bi bilo vrlo loše da se do kraja postupka brani šutnjom.

Njen suosumnjičenik Mladen Barišić, bivši šef carine i rizničar HDZ-a, već je u nekoliko navrata u sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici iznosio svoju obranu, zbog sumnje da je iz javnih poduzeća i ministarstava preko tvrtke "Fimi media" izvukao čak četrdesetak milijuna kuna. S iskazom će, kako se neslužbeno doznaje, nastaviti i danas. Iako se krajem prošlog tjedna nagađalo da bi Barišić mogao biti pušten da se brani sa slobode na Županijskom sudu još nije zakazano ročište na kojem bi se takva odluka mogla donijeti.

Barišić je uhićen i zatvoren u Remetincu nakon što su ga u istrazi afere "Fimi media" teretili mnogi svjedoci među kojima i bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak te član Uprave Hrvatskih šuma Darko Beuk. Ispitani u USKOK-u su navodno teretili i bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je prema neslužbenim informacijama i sam primio dio novca izvučenog preko "Fimi medie". (hina/metro-portal)

08.11.2010. 15:21:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh